Takesita Noboru

Full text search

Takesita Noboru
„Villámhárítónak” vagy egyszerűen politikai menedzsernek tartja mindenki Japán új kormányfőjét. A 64 esztendős Takesita egész karrierje során igyekezett szerényen, a háttérből irányítani, egyeztetni. A Simane tartományból jött ifjú (a Vaszeda egyetem diplomájával és angol nyelvtudással vértezve) már 34 évesen bekerült a parlamentbe. A Liberális Demokrata Párton belül is kitartó munkával, csöndes szervezéssel küzdötte egyre följebb magát.
Volt a tokiói kabinet főtitkára, építésügyi miniszter és a költségvetési bizottság elnöke konzervatív pártja folyosói közvetítésben jártas vezetője, majd 1979-től pénzügyminiszter is. Amikor Nakaszone örökéért 3 politikus is versenyezni kezdett 1987-ben, a szakértők egyetértettek abban, hogy közülük alighanem Takesita a legszürkébb, ám a legbefolyásosabb. Őt támogatta a legerősebb pártfrakció, s őt választotta utódául végül Nakaszone is. A rendkívül színes egyéniségű Nakaszone után egyértelműen stílusváltást és az új kormányfő pénzügyi rutinjának hasznosítását várják Tokióban, hiszen a japán exporttöbblet folytonos visszhangot kapott az amerikai elnökválasztási kampány során is.
Takesita persze odahaza is bőven talál tennivalót – az öregedő népesség szociális gondjainak enyhítésétől az adórendszer fölülvizsgálatán át a kereskedelmi egyensúly folyamatos kereséséig. Az óvatos és kiegyensúlyozott politikus – talán kevesebb látványossággal – minden bizonnyal elődje irányzatát követi majd a II. világháború óta a Szovjetuniótól elvitatott Kurili-szigetek ügyében éppúgy, mint a kínai kapcsolatok rendezésében, a tőkés világgazdaság feszültségeinek tompításában vagy a csendes-óceáni katonai szerepvállalásban. A gyorsan változó Japánban persze híven őrzik a hagyományokat. És egy hagyományos „villámhárítóra” mindig szükség van, amikor a felkelő napot jócskán takarják fellegek. Ám a politikai meteorológiában fölöttébb jártas Takesita 1988. tavaszi nyugat-európai körútján is bizonyította: korántsem elégszik meg azzal, hogy folyvást csak az eget kémlelje: Japán növekvő világpolitikai szerepre törekszik...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me