Andrej Szaharov

Full text search

Andrej Szaharov
Moszkvában született, 1921. május 21-én. Tudományos csodagyereknek számított: 26 évesen szerezte meg az akadémiai doktori címet, s 1948-tól kezdve 2 évtizeden át dolgozott a nukleáris kutatásban, főként annak katonai vonatkozásaiban. Emlegették a „szovjet hidrogénbomba atyjaként” is, s úgy tartják, jelentős felfedezések fűződnek nevéhez a „tiszta H-bomba” előállítását illetően. Mindenesetre az a tény, hogy 32 éves, amikor az akadémia rendes tagjának választják, a Lenin-rend és más magas kitüntetések mutatják: fontos szerepet töltött be a tudóscsoportban, amelynek elméleti munkássága hozzájárult a stratégiai egyensúly helyreállításához.
1968-ban Nyugaton publikálja híres esszéjét (Gondolatok a haladásról, a békés egymás mellett élésről és a szellemi szabadságról), amelyben – lényegében egyenlőségjelet téve a két nagyhatalom közé – közös erőfeszítésre szólítja fel a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat a nukleáris háború elkerülése érdekében. Több ízben bírálják, sajtókampány indul ellene, közben – sok ésszerű megjegyzése mellett – hajlamos szélsőségekre is: felszólítja a Nyugatot, hogy addig ne legyen enyhülés, amíg nincs politikai liberalizálás Moszkvában. 1975-ben a norvég parlament döntése alapján Nobel-békedíjat ítélnek neki, de nem veheti át, mert „komoly államtitkok birtokában” nem kap kiutazási engedélyt.
1980 januárjában – amikor tiltakozik a szovjet csapatok afganisztáni jelenléte ellen – a Moszkvától 400 km-re fekvő Gorkijban jelölnek ki számára kényszerlakhelyet. 6 esztendős száműzetése során viszonylagos elszigeteltségben élt, néhány alkalommal azonban a nyugati sajtóban napvilágot látnak a szovjet állapotokat bíráló nyilatkozatai, s vezető képviselője különböző emberi jogi bizottságoknak. 1986 őszén egy Mihail Gorbacsovval folytatott telefonbeszélgetés után visszatérhet Moszkvába; s szinte azonnal a közélet sűrűjébe kerül, a moszkvai Békefórum egyik résztvevőjeként. Nem tartózkodik a bírálatoktól, de kiáll a peresztrojka eszméi, az új politikai gondolkodásmód mellett. Szabadon fejtheti ki véleményét, akár élő adás feltételeit is biztosítják számára Moszkvából a nagy nyugati tévéstúdiókba.
A tudós, akinek hajdan nyilatkozattöredékeit is lesték, most még is kevesebbet szerepel: hatodik emeleti moszkvai lakása már korántsem a régi búcsújáróhely. A moszkvai csúcstalálkozó idején a szovjet külügyminisztérium sajtóközpontjában nyilatkozik, nincs viszont jelen azon a találkozón, amelyet Reagan elnök tart „kiválasztott szovjet polgárok” csoportjával, olyan otkáznyikokkal (refuznyikokkal), akiknek kivándorlási kérelmét visszautasították és rendszerbírálóként lépnek fel. A glasznoszty időszakának alapjában realista Szaharovja, úgy tűnik, immár kevesebb nyugati stúdióban várt szenzáció...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me