A világ sajtója

Full text search

A világ sajtója
A sajtó történelmi kategória, társadalmi szükségletet elégít ki. Ez kétirányú: a mindenkor fennálló hatalomnak szüksége van arra, hogy tájékoztasson (rendszer kérdése, hogy kit és milyen mértékben); az embereknek szükségük van hírekre, tájékoztatásra. Az információ jogi kategória is: ki informál kit; monopólium-e a tájékoztatás, vagy korlátlan szabadságot élvez.
A mai értelemben vett sajtó gyökerei – a technikától eltekintve – a társadalmi fejlődés legkorábbi időszakára nyúlnak vissza: barlangrajzok, kőbe vésett feliratok, fényjeles üzenetek (pl. Nagy Sándor hadseregében), kézírásos hirdetmények, újságlapok.
Egon Erwin Kisch, a 20. század egyik legismertebb és legjobb riportere az első sajtótudósításnak minősíti az ifjabb Pilnius leírását Pompei pusztulásáról i. sz. 79-ben.
A nyomtatott sajtó közvetlen elődei a kéziratos újságlevelek. Leghíresebb a bécsi Nemzeti Könyvtárban őrzött Fugger-Zeitung-gyűjtemény: 27 kötete 18000 újságlevelet tartalmaz.
A „sajtó” szó (press, presse) eredetileg a nyomtatás eszközét jelzi. Innen a magyar elnevezés is. A technika fejlődésével a 19. sz. végétől, de főként a 20. sz.-ban bővült a sajtó műszaki eszköztára: a telex, a számítástechnika, az elektronikus lapkészítés és –terjesztés. Ma megkülönböztetünk írott (nyomtatott és elektronikus sajtót. Ez utóbbi alatt a rádiót és a televíziót értjük.
A sajtó leglényegesebb ismertetőjegyei: 1. időszerűség (gyorsaság); 2. időszakosság (periodicitás); 3. nyilvánosság (puiblicitás).
A sajtó a szüntelen változások korát éli, következésképp a róla szóló adatok csaknem olyan gyorsan változnak, mint az általa közölt információk, de a fenti ismérvek állandóak. Csakúgy, mint a műfajok, bár ezeknél a hangsúly erősen eltolódik az olvasói, a politikai és a gazdasági igényeknek megfelelően. A legfontosabb műfajok: hír, tudósítás, kommentár, riport.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me