Gazdaság

Full text search

Gazdaság
– A nyilvántartott munkanélküliek száma 1,24 millió főre nő. A nyilvántartás csak az iparban foglalkoztatottakra és az alkalmazottakra terjed ki (számuk 8,5 millió). A munkaügyi népbiztosság adatai szerint a munkanélküliek 22–25%-a betanított és szakmunkás, 25%-a szellemi dolgozó.
– Jan.-ig 3,5 millió embert szereltek le a hadseregből, melynek létszáma 1921. jan.-ban 4 110 000 volt.
– Ápr. 1-jén átfogó pénzreform keretében új, egységes rubelt vezetnek be, ezüsttartalmú váltópénzekkel és rézkopejkásokkal. A régi papírrubelt (szovznak) kivonják a forgalomból.
– Az év folyamán kereskedelmi egyezményt ínak alá Olaszországgal, Svédországgal és Nagy-Britanniával. Felújítják a gazdasági kapcsolatokat Magyarországgal. Az USA-ban közös rt.-t alapítanak „Amtorg” néven a szovjet–amerikai kereskedelem lebonyolítására.
– Az ország villamosításának finanszírozására létrehozzák az Elektrobankot.
– A Kommunista Akadémián tartott előadásaiban Jevgenyij Preobrazsenszkij rendszerbe foglalja az „eredeti szocialista felhalmozásról” szóló elméletét, amelyet 1926-ban könyvben is kiadnak. Eszerint az iparosításhoz szükséges tőkét az államnak az államosított szektoron kívüli szférából kell átszivattyúznia, azaz – a konkrét körülményeknek megfelelően – a magánparaszti mezőgazdaságból. Az értéktöbbletnek a mezőgazdaságból az iparba való átszivattyúzásának eszközei az adóprés, az árpolitika és a külkereskedelem állami monopóliuma.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me