Politika

Full text search

Politika
I. 16–18. Az OK(b)P 13. konferenciáján az apparátus ellentámadásba lendül az ellenzékkel szemben. Sztálin nyilvánosságra hozza a frakciók (ideiglenes) betiltásáról szóló, 1921-ben elfogadott titkos határozatot, hogy ezzel az ellenzéket pártellenes színben tüntesse föl. – Leváltják Trockij egyik támaszát, Vlagyimir Antonov-Ovszejenkót a Vörös Hadsereg politikai főcsoportfőnöki tisztéből, mert a katonai pártsejteknek szétküldött körlevélben pártdemokráciát követelt. – Zinovjev és Kamenyev Trockij kizárását követeli a pártból, ezt viszont Sztálin taktikai okokból ellenzi.
I. 21. Goriban 54 éves korában meghal Lenin, a Népbiztosok Tanácsának elnöke. Az elhunyt végakarata, valamint felesége és számos bolsevik vezető ellenére Sztálin nem engedi a halottat elföldelni, hanem a Vörös téren felállított, ideiglenesen fából ácsolt mauzóleumban helyezik örök nyugalomra (jan. 26).
I. 26.–II. 2. A szovjetek II. össz-szövetségi kongresszusán a temetés előestéjén Sztálin esküt tesz az örökség méltó folytatására Határozatot hoznak arról, hogy Petrográdot Leningrádra keresztelik. A továbbiakban jóváhagyják a SZU első alkotmányát, megválasztják a KVB két házát: a Szövetségi Tanács és a Nemzetiségi Tanács kamaráját. A Népbiztosok Tanácsa elnökévé Alekszej Rikovot választják meg.
I. 29–31. Az OK(b)P KB plénuma meghirdeti az ún. „lenini behívót”. A máj. 15-i határidőig 240 000 új tagot – 90%-ban munkást – vesznek fel a pártba, ahol a munkásság aránya 44%-ról 60%-ra szökik fel. Mindez az ellenzék elszigetelését is segíti. (Trockij ezt később a pártra mért halálos csapásnak nevezte.)
II. 11. Leváltják Efraim Szkljanszkij hadügyinépbiztos-helyettest, és a Vrangel elleni háború hősét, Mihail Frunzét nevezik ki a helyére. Ezzel Trockij helyzete tovább gyengül.
IV. Sztálin először fejtegeti, hogy a fasizmus és a szociáldemokrácia ikrek.
V. 18. Krupszkaja átadja a kb-nak Lenin „Levél a kongresszushoz” c., eredetileg a XII. kongresszusnak szánt írását, a kb-tagok jellemzését.
V. 24. A kb-ülés úgy dönt, hogy Lenin levelét nem lehet felolvasni és sokszorosítani, hanem a küldöttségekkel külön-külön ismertetik meg. Sztálin erős fogadalmat tesz, hogy megváltozik.
V. 23–31. Az OK(b)P XIII. kongresszusa megerősíti Sztálint a főtitkári székben. A többség (Zinovjev, Kamenyev, Buharin, Rikov, Kalinyin, Sztálin) elítéli a Trockij vezette „baloldali ellenzék” nézeteit.
VI. 17.–VII. 8. A Komintern V. kongresszusa megállapítja a kapitalizmus részleges és ideiglenes stabilizációját, valamint azt, hogy a szociáldemokrácia és a fasizmus között nincs különbség. A munkásegységfront korábban kiadott jelszavát eltorzítja, és azt csak „alulról” engedélyezi, ami lehetetlenné teszi a nem kommunistákkal való együttműködést. Új jelszava: „bolsevizálni” a kommunista pártokat. – A kongresszuson Sztálin a lengyel bizottság élén vett részt. Az alkalmat arra használta fel, hogy szabályellenesen kizáratta a lengyel párt pb 4 tagját.
IX. 20. Sztálin egy újságcikkben a szociáldemokráciát a fasizmus mérsékelt szárnyának nevezi.
Ősz Trockij „Október tanulságai” c. írásában felmelegíti a „permanens forradalom” tézist, amelyet 1905–07-ben dolgozott ki. E szerint egy elmaradott országban a szükségszerűen kivívott proletárdiktatúra sikere egyedül a nemzetközi világforradalom függvénye. A szocializmus internacionalista összefogással, csak nemzetközi méretekben valósítható meg. Oroszo. elmaradottsága miatt belebukik, ha egyedül kísérletezik.
X. 27. KVB-határozat a Turkesztáni Autonóm Köztársaságot Üzbég–Türkmén SZSZK-ra. ill. a Kazah és Kara-Kirgiz ASZSZK-ra bontja.
XI. 18. Kamenyev a moszkvai pártbizottság plénumán a trockizmust önálló áramlatnak minősíti, amely „mindig szemben állt a párt hivatalos ideológiájával”.
XII. Sztálin Trockij „permanens forradalom” tézisével szemben meghirdeti „a szocializmus egy országban” tételt, amely a SZU nemzetközi elszigetelődése miatt, önerőre támaszkodva ígéri a szocializmus felépítésének perspektíváját egyetlen országban, a SZU-ban („Az októberi forradalom és az orosz kommunisták taktikája”).
Az év folyamán Grúziában nemzeti színezetű szovjetellenes parasztlázadás tör ki. Nagy-Britannia, Olaszország, Ausztria, Norvégia, Svédország, Kína, Franciaország diplomáciai kapcsolatokra lép a SZU-val.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me