Gazdaság

Full text search

Gazdaság
– Megszüntetik a jegyrendszert (jan. 1-jén a kenyér-, okt. 1-jén pedig a hús-, hal-, cukor-, burgonya- és zsírjegyet). A kenyér és a liszt árát csökkentik. Az új sztálini jelszó: „Az élet jobb lett, az élet vidámabb lett!”
– Össz-szövetségi kolhozkongresszust hívnak össze a minta-alapszabályzat elfogadására. Ez az alapszabályzat egészen 1969. nov.-ig marad érvényben. A kolhoz önkéntes szövetkezet: tagjai összeadják termelési eszközeiket a közös termelés céljára. A tagok elnököt és vezetőséget választanak, akik felelősséggel tartoznak a közgyűlésnek, de a kolhoz a termelés és begyűjtés területén alá van rendelve a helyi párt- és állami szerveknek. A tagoknak joguk van 0,25–0,5 ha háztájit művelni s meghatározott számú állatot tartani. A háztáji termékeit szabadon értékesíthetik a kolhozpiacon. Az év során egy átlagos háztartás bevétele a kolhozból 247 rubel volt (egy pár cipő ára); legalább a 2-szeresére tehető a szabadpiaci eladásokból származó bevétel.
– A kereskedelmi tevékenységet szférákra osztják. A rendelet szerint az állami kereskedelemnek a városokat kell ellátnia, a szövetkezetinek pedig a falut.
– Egy Alekszej Sztahanov nevű bányász ősszel 14-szeres normát teljesít. Az eredményt az teszi lehetővé, hogy ésszerűen szervezi meg szakképzetlen munkatársai munkáját. A Sztahanov-mozgalom tapasztalatait látva a kb felkéri a tervezőket és vezetőket: vizsgálják felül a 30-as évek elejének alacsony hatékonyságú munkáján alapuló technológiai és munkanormákat.
– Párt- és kormányhatározat a kis kolhozok egyesítéséről.
– Máj.-ban átadják a Kaganovicsról elnevezett moszkvai metró első vonalát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me