Politika

Full text search

Politika
I. 15–16. Zinovjev–Kamenyev első pere Leningrádban. A 19 vádlottat, a „leningrádi” és a „moszkvai” központ tagjait Kirov meggyilkolásának morális felelősségével, a kapitalizmus restaurációjára irányuló kísérlettel vádolják. Zinovjevet 10, Kamenyevet 5 évi börtönre ítélik, a többi vádlott 4–10 év börtönbüntetést kap.
I. 18. A kb titkos levele a pártszervezetek számára: mozgósítani kell minden erőt az ellenforradalmi gócok kiirtására. 1938-ig tartó tömeges letartóztatási hullám indul meg (a nagy tisztogatás).
I. 23. Medvegyev leningrádi NKVD-főnököt zárt tárgyaláson bűnösnek mondják ki Kirov halálában, ezért főbe lövik. Beosztottai büntetőtáborba kerülnek.
I. Andrej Zsdanovot nevezik ki Leningrád új első titkárává.
I. 28.–II. 6. A szovjetek VII. kongresszusa határozatot fogad el egy új alkotmány kidolgozásáról. A 30 tagú előkészítő bizottság titkára Buharin, aki komoly részt vállal az alaptörvények megszövegezésében.
III. 23. 2 éves tárgyalássorozat után a SZU 140 millió jenért eladja a Mandzsúriát megszálló Japánnak a kelet-kínai vasút szovjet részét.
VI. Kamenyevet megismételt perben a büntető törvénykönyv 58. cikkelye alapján 10 év börtönre ítélik.
VII. 5–7. A kb plénuma Avel Jenukidzét „elhajlás” vádjával kizárja a kb-ból és a pártból. (1937. dec.-ben kivégzik. Kitaszítottságának valódi oka, hogy a kaukázusi párttörténet saját interpretációjában nem volt hajlandó kiemelni Sztálin szerepét, később pedig ellenezte a terrort.)
VII. 25.–VIII. 20. A Komintern VII. kongresszusa meghatározza a fasizmus osztályjellegét, s a vele szembeni harc taktikájául a népfrontpolitikát javasolja. A kongresszus a múlt tapasztalataiból okulva megtiltja a vb-nek, hogy beavatkozzon a kommunista pártok belső ügyeibe. (Ez nem valósult meg.) Feloszlatja a Profinternt.
VII. 2. A ÖK(b)P KB határozata feloszlatja a Régi Bolsevikok Társaságát.
XI. 14–17. A sztahanovisták első kongresszusa Moszkvában. A küldöttek az utolsó napon az Internacionálé helyett az operettszerző Iszaak Dunajevszkij „Vidám fiúk” c. dalával búcsúznak.
XI. 20. Újra bevezetik a régi rendfokozatokat a szovjet hadseregben, s létrehozzák az új marsalli rangot. Először 5-en kapják meg (Blücher, Bugyonnij, Jegorov, Tuhacsevszkij és Vorosilov).
Az év folyamán Andrej Visinszkijt főállamügyésszé nevezik ki.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me