Politika

Full text search

Politika
IV. 12. Gagarin űrrepülése. Az első ember a világűrben.
IV. 17. Kubai emigránsok partraszállása a Disznó-öbölben. 20-ra teljes vereséget szenvednek. A SZU egyre több segítséget, többek között katonai szakértőket ígér Kubának.
VI. 3–4. Hruscsov-Kennedy csúcstalálkozó Bécsben. Egyezmény nem születik.
VI. Megvitatás céljából közzéteszik az SZKP új programtervezetét. Megszületik az új jelszó, „a szovjet emberek jelenlegi nemzedéke már a kommunizmusban fog élni”, azaz 1980-ig „lényegében be kell fejezni a kommunista társadalom felépítését”. – A kb 19-i ülésén elfogadják a párt új programtervezetét. A kb-ban Hruscsov bejelenti a pártirányítás radikális reformját, melynek alapja a pártirányítás termelési elv alapján való átszervezése az addigi területi-termelési elv helyett.
VIII. 30–31. A „berlini válság lázában” a SZU megsérti a magára vállalt önkéntes atommoratóriumot, amikor 30-án 50 megatonnás hidrogénbombát robbant föl Novaja Zemlja térségében. (Az újabb kísérletsorozat miatt Szaharov akadémikus bírálja a szovjet vezetést.) Ugyanekkor a SZU ideiglenesen nem szereli le azokat a katonákat, akiknek lejárt a tényleges szolgálati idejük.
X. 17–31. Az SZKP XXII. kongresszusa elfogadja az új, a kommunizmus 1980-ig történő felépítését célul kitűző pártprogramot, a pártnak története során 3. elfogadott programját. Változtat a szervezeti szabályzaton. Deklarálják, hogy a SZU a proletárdiktatúra korszakából átlépett az „össznépi államba”. Határozat születik Sztálin koporsójának a Lenin-mauzóleumból való eltávolításáról (ez 30-31-én éjszaka megtörténik, s a Kreml falánál temetik el). Határozatot hoznak, miszerint rendszeresen meg kell újítani a párt különböző szintű vezető szerveinek személyi összetételét: jelentősen megújul a kb. A kongresszus után, Grúzia kivételével, megindul a Sztálin-kultusz maradványainak fölszámolása.
XI. 9–11. Sztalinót visszakeresztelik Donyeckre, Sztálingrádot Volgográdra és Sztalinabadot Dusanbéra. Több Sztálinról elnevezett létesítmény visszakapja eredeti nevét.
Ősz A SZU közepes hatósugarú rakétákat és repülőgépeket, ill. kiképzőket bocsát Kuba rendelkezésére.
XII. 10. A SZU megszakítja diplomáciai kapcsolatait Albániával.
XII. 12. A szovjet kormány jegyzékben követeli Albániától, hogy hívja vissza moszkvai diplomáciai és kereskedelmi képviseletének tagjait. Albánia megszakítja diplomáciai kapcsolatait a SZU-val.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me