Gazdaság

Full text search

Gazdaság
I. 1. – 20 minisztérium és főhatóság, ill. 70 egyesülés és vállalat kapja meg az export- és importműveletek közvetlen lebonyolításának a jogát.
I. – Kormányrendelet a SZU területén szovjet szervezetek, ill. tőkés és fejlődő országok vállalatai részvételével működő vegyes vállalatokról. A szovjet fél alaptőke-részesedése nem lehet kevesebb, mint 51 %, az igazgatótanács elnöke s a vállalat vezérigazgatója szovjet állampolgár kell legyen. Az állami szervek nem állapíthatnak meg kötelező feladatokat a vegyes vállalatok számára.
– Febr.-ban nyilvános társadalmi vitára bocsátják a vállalati törvény tervezetét. A vállalati irányításban megszűnik a kötelező tervmutatók rendszere, helyét az ellenőrző számok, az állami megrendelések s a hosszú távú normatívák veszik át. A főhatóság csak a törvényben rögzített hatáskörével összhangban adhat utasítást a vállalatnak.
Az év folyamán A vállalati adósságok összege 38 milliárd rubel (ennek mintegy fele késedelmi kamat). A vállalatok támogatására több mint 73 milliárd rubelt fordítanak.
– A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelentése szerint a SZU adósságállománya 31,2 milliárd dollár.
– Az év során a SZU a nemzetközi tőkepiacokon 800 millió dollár értékű közép- és hosszú lejáratú hitelt vesz fel, s 3 milliárd dollár értékben 200 tonna aranyat ad el, ami fizetésimérleg-problémáit jelzi.
– A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése szerint a SZU a harmadik világ legnagyobb fegyverszállítója. 1987-ben a szovjet fegyverexport 12 262 millió dollár (USA: 11 547 millió dollár).
– A már befektetett 20 millió rubel ellenére sem építik meg a lettországi Daugavpils mellé tervezett vízerőművet. A kivitelezés során 200 km hosszan visszaduzzasztották volna a Daugava folyót. A tározó tó 2200 ha mezőgazdasági termőföldet és 2000 ha erdőt foglalt volna el. 80 lettországi és 62 belorussziai faluból kellett volna áttelepíteni a lakosokat.
– A szovjet vasúthálózat hossza 147 000 km.
– A munkáscsaládok kiadásaik 30,7%-át élelmiszerre és szeszes italra, 15%-át ruhára és cipőre, 23,2%-át szociális és kulturális célokra, 83%-át illetékekre és tagdíjakra fordítják. Az Iparban fizetett átlagbér 201 rubel, 1 munkáscsalád havi átlagos jövedelme pedig 370,5 rubel.
– 10 000 alkoholista halála, mert a nehezen hozzáférhető vodka helyett alkoholtartalmú gyógyszert, háztartási tisztítószert vagy illatszert ittak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me