Politika

Full text search

Politika
I. 11. Az ENSZ égisze alatt folyó pakisztáni–afgán tárgyalásokon a SZU bejelenti, hogy elkészíti csapatkivonási menetrendjét.
I. 22. A pb áttekinti az afganisztáni helyzetet, s jóváhagyja a csapatkivonást és a „nemzeti megbékélés” politikáját.
I. 23. A kb mezőgazdasággal foglalkozó ülésén a reformot támogatók a munkaszervezés átalakítását és az önelszámolás bevezetését sürgetik, míg Jegor Ligacsov ideológiai titkár az agráripari komplexumok megerősítése mellett érvel.
I. 26–27. A kb ülésén Gorbacsov sürgeti a szocialista demokrácia kialakítását és vitára bocsátja a vállalati törvénytervezetet. A brezsnyevi gárdához tartozó Gyinmuhamed Kunajev és Mihail Zimjanyin távoznak a kb-ból.
II. 22. Szergej Ahromejev marsall, honvédelmi miniszterhelyettes kijelenti, hogy a SZU új katonai doktrínát dolgoz ki, ami a még elégséges védelem elvén alapul.
II. 27. A Pravda cikke a tulajdonformák sokfélesége mellett érvel.
V. 28. A Határőrség Napján Mathias Rust 19 éves nyugatnémet pilóta sportrepülőgépével leszáll a Vörös téren. Gorbacsov összehívja a pb-t, s leváltják Szokolov honvédelmi minisztert. Utódja a hadseregen belüli reformokat támogató Dmitrij Jazov tábornok.
V. Az életbe lépett magánmunkát engedélyező törvény (V. 11.) érvényesítése, azaz a magánvállalkozások helyi igazgatási szintű bejegyzése komoly ellenállásba ütközik.
VI. 21. Tanácsi választások a SZU-ban. A készülő új választási törvény próbájaként kijelölt körzetekben bevezetik a többes jelölés rendszerét.
VI. 24–26. A kb ülésén gazdaságpolitikai fordulat következik be: leszögezik, hogy a korábbi gazdaságirányítási modell tarthatatlanná vált, s elfogadják a gazdaság reformjának programját és menetrendjét.
VI. 30. A Legfelsőbb Tanács elfogadja a vállalatokról, a népi vitáról és az állampolgári jogvédelemről szóló törvényeket.
VIII. 23. Az 1939-es Molotov–Ribbentrop szerződés titkos záradéka elleni tiltakozásul megmozdulások kezdődnek a 3 balti köztársaságban,
XI. 2. A NOSZF 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszédet mond Gorbacsov főtitkár. A korábbi várakozásokkal ellentétben nem következik be „második XX. kongresszus”, a beszéd elismerően említi a sztálini kollektivizációt, Buharint félig, Trockijt pedig egyáltalán nem rehabilitálja.
XI. 11. A moszkvai pártbizottság ülésén felmentik tisztségéből Jelcint.
XII. 8. Washingtonban Gorbacsov főtitkár és Reagan elnök aláírja a közepes hatótávolságú rakétákat felszámoló egyezményt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me