A „keresztény tudomány”

Full text search

A „keresztény tudomány”
A „keresztény tudományt” egy amerikai asszony, Mary Baker-Eddy (1821–1910) „fedezte fel”, amikor a Bibliából Jézus egyik gyógyításáról olvasva hirtelen kigyógyult súlyos balesete okozta betegségéből. Ezt követően 1875-ben jelentette meg Bostonban a Tudomány és egészség c. munkát, s alapította meg ugyanitt a „Tudós Krisztus egyházát”, azzal a céllal, hogy újjáélessze az elfeledett keresztény gyógyítást. A „keresztény tudomány” nem tekinti magát orvostudománynak, hanem azt hirdeti, hogy helyre kell állítani a megbomlott harmóniát az erkölcs, a gondolkodás és a természet területén. E felfogás szerint a világban tapasztalható rossz nem az élet természetes velejárója, mivel Isten ilyet nem teremtett. Tanításuk szerint Jézus nemcsak a bűntől, hanem a betegségtől és a haláltól is meg akarta szabadítani az embereket. Vallják, hogy ma is alkalmazható az a módszer, ahogy Jézus és tanítványai gyógyítottak és halottakat támasztottak fel. Az egyház gyógyulási esetek millióira hivatkozva azt hirdeti: minden gyógyulás a jó (Isten) győzelmét jelenti a nem tőle való rossz fölött.
Az egyháznak nincs papsága. Az egyetlen pásztor a Biblia, ill. a Tudomány és egészség c. munka. Istentiszteleteiket választott felolvasók vezetik.
Egyetlen szentséget sem fogadnak el. Bostonban van a világközpontjuk, amely koordináló és kiadói tevékenységet folytat. Övék az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb napilapja, az 1908-ban alapított Christian Science Monitor.
A mozgalom nem hozza nyilvánosságra tagjai létszámát. Annyit tudni csupán, hogy a világ 50 országában vannak gyülekezeteik, s hogy gyors növekedésük 1930-ig tartott, azóta pedig – a harmadik világ országait (elsősorban Dél-Afrikát és a volt Francia Afrikát) kivéve – lelassult.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me