Az üdvhadsereg

Full text search

Az üdvhadsereg
William Both (1829–1912), aki korábban metodista lelkész, majd ún. független prédikátor volt, 1865-től életét a londoni nyomornegyedek szegényeinek szentelte. Az általa alapított Keresztény Misszió 1878-ban vette fel az üdvhadsereg elnevezést. A katonasághoz hasonló felépítésű, egyenruhás szervezet hamarosan nemzetközi mozgalommá vált. Legfőbb tanításuk: Szeresd a másik embert, mint önmagadat, akár szegény, akár gazdag. Értsd meg őt és fogadd el olyannak, amilyen. A maga teljességében éld meg az Evangéliumot, és terjeszd a béke és az öröm üzenetét.
Az üdvhadseregben egyetlen szentséget sem szolgáltatnak ki, vagyis nem keresztelnek, nincs úrvacsora stb., de tagjaik más egyházak révén szabadon részesülhetnek ezekben. Vezetőjük a generális, akit a különböző országok képviselői választanak. Utána következnek a „tisztek”, ill. a hívek, a „katonák”. 1985-ben az üdvhadsereg 86 országban volt jelen, s 25 173 tisztje, azaz főfoglalkozású aktivistája volt. A „katonák” polgári foglalkozásuk mellett, szabad idejükből szakítanak időt feladataikra. A becslések szerint 3 millióan vesznek részt szertartásaikon. Európában viszonylag kevéssé van elterjedve, de a világ többi részében fejlődik a mozgalom.
Az üdvhadsereg legfőbb célja az emberiség regenerálása. Ennek érdekében evangelizációs és szociális munkát végeznek. Szociális tevékenységüket világszerte közmegbecsülés övezi: kórházakat, iskolákat, segélyállomásokat, menedékhelyeket, közkonyhákat működtetnek a rászorultaknak. Keresőhálózatuk egyedülálló a maga nemében: évente 7000 elveszett gyereket, felnőttet kutatnak fel világszerte.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me