A mormonok

Full text search

A mormonok
A mormon vallás nem reformált, hanem helyreállított egyháznak tartja magát. Alapítója egy amerikai írástudatlan fiatalember, Joseph Smith (1805-44), aki a mormon hagyomány szerint 1827-ben New York államban megtalálta a zsidó emigránsok által elrejtett ősi, egyiptomi aranytáblákat, s egy angyal segítségével lefordította azok szövegét. A könyv 1827-ben jelent meg, a Mormon könyve címen. Smith azt hirdette, hogy a keresztény egyház nem sokkal az utolsó apostol halála után hűtlen lett az igazsághoz, de neki az Atya és Jézus Krisztus személyesen megjelent, és ezzel helyreállították az egyházat és a papi hatalmat. Ennek az üzenetnek és hatalomnak a letéteményeseként alapította meg 1830-ban az „utolsó napok szentjei Jézus Krisztusának egyházát”, rövidebb nevén a mormon egyházat. Az alapító halála után a gyülekezet tagjai Brigham Young (1811–77) vezetésével elkezdtek nyugat felé vándorolni, s végül a Csendes-óceánhoz közeli Utahban, a sivatagban megalapították Salt Lake City városát, amely azóta is egyházuk fellegvára. 1890-ig megengedett és gyakori volt körükben a többnejűség (Youngnak 27 felesége volt), sok összeütközésük volt a hatóságokkal. A mormonok 3 különálló isteni személyben hisznek: Istenben, aki az örök Atya; fiában, Jézus Krisztusban, aki a feltámadott lét; és a Szentlélekben, aki a lelki tét. (Tehát elvetik az egylényegű Szentháromságot.) Az egyház élén egy próféta áll, akinek az a hivatása, hogy a Krisztustól kapott kinyilatkoztatások alapján közvetítse isten akaratát. A mormonok feladata az, hogy helyreállítsák az eredeti egyházat, amelyet annak idején Krisztus és az apostolok vezettek. A próféta mellett álló 12 tagú testület tagjait stílszerűen apostoloknak hívják. A papi hivatás minden hívőnek megadatik, különböző fokon, különböző feladatokra. Szent irataik a Biblia, a Mormon könyve és Joseph Smith látomásainak gyűjteménye.
1985-ben a mormon egyháznak 5,9 millió híve – ebből 30 000 főfoglalkozású misszionáriusa volt a világon. Egyházuk növekedési üteme rendkívül gyors, főképp Latin-Amerikában (Brazília: 200 000 hívő) és Ázsiában. Afrikában csak későn kezdődött a missziós munka, miután – egy látomás alapján – 1978-ban engedélyezték, hogy fekete bőrűek is lehetnek papok. Egyházuk egyre nemzetközibbé válik. Az európai és afrikai missziós munkát már nem közvetlenül Salt Lake Cityből, hanem Frankfurtból irányítják. Az amerikai központban pedig egyre több nem amerikai tölt be magas hivatalokat, jóllehet a próféta és a 12 apostol egyelőre csak amerikai lehet.
Az egyház kebelén belül számos speciális tevékenységi forma létezik. Ezek egyike a tudományos tevékenység. Övék a legnagyobb, egyházi kézben lévő egyetem, a Brigham Young University, melynek 27 000 diákja van (97%-uk mormon vallású). Az összes amerikai egyház közt a mormonok a legmagasabban iskolázottak. A családfakutatásban elsők világszerte. Archívumukban mikrofilmeken a világ számtalan levéltárának anyagát – köztük a magyar anyakönyvek másolatát is – őrzik. Híveiktől nagy áldozatokat követelnek. Tiltják a dohányzást, a szeszes ital, a kávé, a tea és a kólaféleségek fogyasztását, a hívek jövedelmük egytizedét az egyháznak adják át. Az istentiszteleteken kötelező a részvétel, az egyház vezetőségének teljes engedelmességgel tartoznak. A hívők sikeres üzleti vállalkozásai révén a mormon egyház anyagilag nagyon erős. Befolyása az Egyesült Államokban igen nagy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me