Az ókatolikus egyház

Full text search

Az ókatolikus egyház
A ma ókatolikus néven ismert egyházak közösségének 3 különböző eredetű összetevője van. 1. Az utrechti egyház (Hollandia) a 18. sz.-ban elszakadt Rómától, hogy hagyományos önállóságát megőrizhesse a pápa és képviselői beavatkozásától. (A beavatkozások közvetlen oka az volt, hogy a Róma által eretnekeknek bélyegzett janzenistákat Utrecht városa befogadta.) 2. A liberális gondolkodású katolikusok egy része a 19. sz. második felében elutasította a pápai tévedhetetlenség az I. vatikáni zsinat által elfogadott dogmáját. Ez a német és svájci mozgalom magát ókatolikusnak – vagy keresztény katolikusnak – nevezte, s Utrechthez fordult, hogy első püspökét felszentelhesse. 3. A 19. sz. végén az Egyesült Államokban a lengyel nemzetiségű katolikus emigránsok egy része – tiltakozásul, hogy az amerikai hierarchia nem lengyel papokat nevezett ki plébániáikra – elszakadt Rómától, és létrehozta a lengyel nemzeti katolikus egyházat, amely később kismértékben átterjedt az anyaországra is.
Az ókatolikus egyházak tanrendszere sokban hasonlít a római egyházéhoz, de iránymutató, követendő örökségnek az első keresztény évezredet, vagyis a nagy egyházszakadás előtti kort tartja, amikor még „mindenki, mindenhol és mindenkor" ugyanazt hitte. Az ókatolikusok elvetik a tévedhetetlenség dogmáját és az azóta született újabb katolikus dogmákat, a központosított egyház modelljét, s eszményük a nemzeti egyház. Megtartották a 7 szentséget, de papjaik és püspökeik nősek is lehetnek. Már jóval a római liturgikus reform előtt bevezették a népnyelvű istentiszteletet. A német és svájci ókatolikus egyházakra a püspöki és a protestáns zsinati kormányzási forma ötvözete, a hollandra és a lengyelre pedig a püspöki kormányzási forma a jellemző. A különböző egyházak 1889-ben írták alá az ún. utrechti uniót, amely egy szervezetben fogja össze a különböző ókatolikusokat, az utrechti érsek tiszteletbeli fősége alatt.
Az ókatolikusok száma a legtöbb nyugat-európai országban stagnál vagy csökken (Németország: 20 000; Svájc: 17 000; Ausztria: 28 000; Hollandia: 9000; Lengyelország: 40 000; Egyesült Államok: 250 000).
Az ókatolikus egyházak aktívan részt vesznek az ökumenikus mozgalomban. Ennek eredményeként 1931 óta eucharisztikus közösségben vannak az anglikán egyházzal. Közel jutottak az ortodoxokhoz is, de velük még nem jött létre az eucharisztikus közösség. 1976-ban az ókatolikus püspöki konferencia elvetette a nők áldozópappá szentelésének lehetőségét, de nyitva hagyta a lehetőséget a diakónussá szenteléshez.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me