Vállalkozási nyereségadó

Full text search

Vállalkozási nyereségadó
Megszűnt 1991-től a két kulccsal (35 és 40%) működő sávos adóztatás, a nyereségadó a nyereség minden forintja után egységesen 40%.
A nyereségadó rendszerében végrehajtott 1991. évi változtatások zöme az adókedvezményeket érintette, valamint a magántőke vállalkozási célú befektetésének kedvezményezésére irányult.
Az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenység, a konzuli képviseletek, továbbá a Külügyminisztérium által meghatározott más külföldi szervezetek működéséhez szükséges lakások és egyéb ingatlanok kezelése, a napilapkiadás 1991-től nem kap nyereségadó-kedvezményt.
A környezetvédelmet és a műemlékek helyreállítását szolgáló (a törvényben meghatározott) beruházásokat viszont – a beruházási költség 20, ill. 10%-ának megfelelő összegű – nyereségadó-kedvezménnyel ösztönzik.
Módosultak a nyereségadó-kedvezmény feltételei a külföldi részvételű gazdasági társaságoknál. Megszűnt az a kedvezmény, amely 20%-os nyereségadó-visszatartást biztosított akkor, ha a társaság vagyonában a külföldi részesedési hányada elérte a 20%-ot (vagy 5 millió Ft-ot). A kiemelten fontos tevékenységek listája fennmaradt és általános követelményként az szabály is, hogy a nyereségadó-kedvezmény eleve csak azt a külföldi részvételű társaságot illeti meg, amelynek összárbevételében legalább 50%-os részarányt képvisel a termék-előállításból, ill. a saját építésű szálloda üzemeltetéséből származó bevétel. Új szabály: 1991-től a preferált körbe új társaság legalább 50 millió Ft-os alapítói vagyonnal, azon belül minimum 30%-os külföldi részesedéssel kerülhet. A tevékenysége alapján kedvezményre jogosult társaság összesen 10 évig élvezhet adóelőnyöket. A kiemelten fontos tevékenységet végzőknél, pl. a közúti gépjárműgyártásnál, az első 5 évben a számított adó 100, a hatodik évtől a tizedik év végéig 60%-ig tartható vissza, a kedvezmény minden más esetben 60, ill. 40%.
Minden egyes külföldi részvételű gazdasági társaságnak kedvezmény jár akkor, ha a külföldi az őt egyébként megillető osztalékot bent hagyja a társaságban, s azt az alapítói vagyon emelésére fordítja. Az ilyen osztalékra jutó nyereségadót teljes egészében automatikusan vissza lehet tartani a társaságot egyébként terhelő nyereségadó összegéből. Ugyanígy visszajár az adó, ha a külföldi a kivont osztalékát egy másik, szintén belföldön működő (vagy új) társasgába fekteti be. Új szabály, hogy ez a „másik” társaság is külföldi részvételűnek minősül, így – a törvényi feltételek teljesülése esetén – ugyancsak élvezheti az adókedvezményeket.
A külföldiekre vonatkozó kedvezmények módosítása nem jelenti azonban az 1990. évi szabályok szerint kapott preferenciák automatikus megvonását. Minden külföldi részvételű társaság, amely 1990. dec. 31-ig – az akkor még érvényben volt szabályok szerint – megszerezte az adókedvezményre jogosultságot, azt az eredeti feltételeknek megfelelően még 10 évig igénybe veheti (a 20%-os kedvezményt azonban csak 5 évig).
Az elmaradott térségekben működő vállalkozások nyereségadó-kedvezményének időtartama és %-os mértékei nem változtak. Leszűkült viszont az a beruházási kör, amely után e vállalkozások adókedvezménnyel élhetnek az infrastruktúra-fejlesztésre (út-, víz-, csatorna-, elektromos hálózat, gáz-, hírközlés és helyi közlekedési, kereskedelmi hálózat), továbbá a munkahelyteremtő beruházásokra. Egyidejűleg azonban a 100%-ban belföldi magánszemélyek tulajdonában lévő vállalkozások 1991–92–93. években a számított nyereségadójuk 50%-át – az újonnan létesültek az első évben a 60%-át – adókedvezmény címén visszatarthatják. Ez a kedvezmény akkor is megilleti a vállalkozást, ha más jogcímen (pl. végzett tevékenysége alapján) is élvez még adókedvezményt. Ez a preferencia – a személyi jövedelemadóban biztosított adóalap-csökkentési (befektetésösztönzési) kedvezménnyel párosulva – remélhetően komoly ösztönző erőt jelent majd arra, hogy a magyar állampolgárok is megtakarítható jövedelmüket vállalkozásba fektessék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me