Magyar Demokrata Fórum (MDF)

Full text search

Magyar Demokrata Fórum (MDF)
– a márciusi parlamenti választásokon győztes párt, a kormánykoalíció vezetője.
Öndefiníciója: Olyan párt és szellemi mozgalom, amely három, egymást kiegészítő irányzatból – a kereszténydemokrata, a szabadelvű és a népi-nemzeti eszmerendszerből – építkezik. Célja az Európa-szerte évtizedek óta sikeresen működő szociális piacgazdaság bevezetése, amely a magántulajdonon alapuló hatékony gazdálkodást, a dolgozói résztulajdont és a társadalomnak a választók részére nyújtott nagyvonalú gondoskodást egyaránt jelenti. Az MDF alapvető célja, hogy olyan visszautat találjon Európába, amelyen haladva a határainkon inneni s túli magyarság hagyományait, értékeit és érdekeit, nemzeti tudatunkat kellően érvényesítheti, összhangban a középen politizáló hazai és külföldi pártokkal, illetve azok nemzetközi szervezeteivel.
Az MDF 1988. szeptember 3-án alakult meg Lakitelken. Taglétszáma 1990 szeptemberében 33 372 fő, helyi szervezeteinek száma 813.
Az MDF tagja lehet az a természetes személy, aki elfogadja a párt célját és alapszabályát. A tagfelvétel alapja egy tag ajánlása. Helyi szervezetet legalább 10 tag alapíthat. Az MDF legfelsőbb választott szerve az országos gyűlés, melyre minden helyi szervezet az arányos képviselet elve alapján delegál – legalább egy – küldöttet. Az MDF politikai döntéshozó testülete az országos választmány, melynek munkájában megyénként 2–2 fő, fővárosi kerületenként és megyei jogú városonként 1–1 fő vesz részt. A párt ügyintéző és képviselő szerve az országok elnökség, melynek nevében az MDF-et az elnök képviseli.
Elnökség: Antall József elnök, Horváth Balázs ügyvezető alelnök, Furmann Imre általános elnökhelyettes. Csengey Dénes, Csurka István, Farkas Gabriella, Szabó Iván, Szabó Tamás, (alelnökök), Bethlen István, Csoóri Sándor, Für Lajos, Grezsa Ferenc, Jeszenszky Géza, Kónya Imre, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Nahimi Péter, Roszik Gábor, Szabad György, Széles Gábor, Zacsek Gyula.
A központi pártszékház címe: 1027 Budapest, Bem tér 3.
Választási eredmény: Az egyéni választókerületekben 115, a területi listákon 40, az országos listán 10, összesen 165 mandátumot szerzett. Frakcióvezető: Kónya Imre. Az első Antall-kormányba az MDF 8 minisztert delegált.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me