Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ)

Full text search

Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ)
– az ellenzék legerősebb pártja.
Öndefiníciója: Az SZDSZ a szabadság és szolidaritás pártja; a magyar társadalom demokrata meggyőződésű, a nemzeti, politikai, szociális és kulturális elnyomás minden formáját elutasító s e meggyőződésükért tenni kész tagjait tömöríti. Az SZDSZ az európai és a magyar liberalizmus hagyományait követve küzd az egyén szabadságáért, emberi és állampolgári jogaiért, az államhatalom korlátozásáért, a korszerű piacgazdaságért. A szociáldemokrácia hagyományaihoz kapcsolódva küzd azért, hogy a dolgozók független érdekvédelmi szervezeteket alakíthassanak, s hogy a társadalom ne hagyja magukra azokat, akiknek a puszta megélhetése veszélybe kerül.
Az SZDSZ 1988. november 13-án alakult meg a Szabad Kezdeményezések Hálózata utódszervezeteként. Taglétszáma 1990 szeptemberében 35000 fő, helyi szervezeteinek száma 893. Az SZDSZ tagja lehet állampolgárságra való tekintet nélkül minden nagykorú személy, ha elfogadja a párt elvi nyilatkozatát, és nem tagja más pártnak. A községekben legalább 5, másutt 10 fő hozhat létre szervezeti egységet.
Az SZDSZ legfőbb döntéshozó szerve a küldöttgyűlés. A küldötteket a szervezeti egységek delegálják, számuk legalább 500, de legfeljebb 800 lehet. Az SZDSZ politikai döntéshozó szerve az országos tanács. Tagjai közé 30 főt a küldöttgyűlés választ országos listán, további 1–1 tagot delegálhatnak azok a szervezetek, melyeknek taglétszáma meghaladja a 100 főt, az ennél kisebb egységek pedig megyénként, illetve kerületenként 1–1 főt küldhetnek.
Az SZDSZ operatív irányító szerve a 11 tagú ügyvivői testület. Tagjai: Béki Gabriella, Hack Péter, Hankó Faragó Miklós, Haraszti Miklós, Magyar Bálint, Mécs Imre, Pető Iván, Rajk László, Soós Károly Attila, Wekler Ferenc
Elnök: Kis János
Az SZDSZ központjának címe: 1051 Budapest, Mérleg u. 6.
Választási eredmény: 91 mandátumot szerzett, 34-et egyéni választókerületben, 34-et területi, 23-at pedig országos listán, 2 képviselőt a Fidesszel közösen juttatott a Parlamentbe. Frakcióvezető: Tölgyessy Péter (1990. okt. 14-ig), Pető Iván.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me