INDIA

Full text search

INDIA
1. Indiai Nemzeti Kongresszus: évtizedeken át az 1885-ben alapított, a függetlenségi harcot vezető párt dominált a politikai életben. Kiemelkedő személyiségei Mahatma Gandhi, Dzsavaharlal Nehru és lánya, Indira Gandhi voltak. 1969-től több részre szakadt. A megmaradt legerősebb csoport akkori vezetője, Indira Gandhi neve után lett Kongresszus I. A párt az 1991. jún.-ban, a volt kormányfő, Radzsiv Gandhi meggyilkolása ellenére megtartott választás győztese.
2. Bharatiya Janata Párt: a Kongresszus legnagyobb ellenfele az 1980-ban létrehozott, szélsőséges jobboldali hindu politikai szervezet. Szoros kapcsolatai vannak a félkatonai RSS csoporttal.
3. A korábbi évekhez képest jelentősen vesztettek befolyásukból a Nemzeti Frontba tömörült pártok, így a Janata (Nép), a Janata Dal, a Lok Dal. A Baloldali Frontba tartozik, több kisebb csoport mellett, az 1925 óta működő Indiai Kommunista Párt és a belőle 1964-ben kivált, a különösen Nyugat-Bengáliában és Keralában erős Indiai Kommunista Párt – Marxista.
4. A politikai élet sajátossága, hogy egy-egy etnikai alapon szerveződő csoport országos szinten is jelentős befolyásra tehet szert. Az 1982-ben Rama Rao filmszínész szervezte Telugu Desam Andhra Pradesh-ben, az Assami Népi Tanács Assam államban, az Összindiai Dravida Haladó Szövetség Tamil Nadu-ban, az Akali Dal a szikhek lakta Pandzsábban, a Shiv Sena pedig Mahrastrában élvez erős támogatást.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me