NAMÍBIA

Full text search

NAMÍBIA
1. Délnyugat-Afrikai Népi Szervezet (SWAPO): az 1990 óta független ország legerősebb politikai szervezete, elnöke az államfő, Sam Nujoma. Eredetileg 1958-ban Ovambo-földi Népi Szervezetként alakult, jelenlegi nevét 1960-ban vette fel. 1973-ban az ENSZ a namíbiai nép törvényes képviselőjének ismerte el. 1966-ban adta ki felhívását a függetlenségre, a fegyveres harcra a dél-afrikai megszállás ellen. Legális „belső szárnya” a megtorlás ellenére hatékony politikai aktivitást fejtett ki, míg illegális fegyveres ereje, a Namíbiai Népi Felszabadítási Hadsereg gerillaháborút folytatott angolai bázisokról. A SWAPO hatalomra jutása után felhagyott a korábbi radikális programmal, mérsékeltebb politikával lépett fel, azzal a céllal, hogy ne riassza el a külföldi tőkét.
2. Demokratikus Turnhalle Szövetség: a SWAPO fő ellenzéke, a konzervatív csoportokból 1977-ben alakult. Nevét onnan kapta, hogy 1974-ben a csak fehéreket tömörítő délnyugat-afrikai törvényhozó gyűlés a windhoeki tornacsarnokba hívta össze a terület 11 etnikai csoportjának képviselőit az ún. Turnhalle-konferenciára, hogy elérjék a dél-afrikai befolyást átmentő függetlenséget. Két legfontosabb csoportja az Egyesült Nemzeti Demokratikus Szervezet (főleg az ország középső és déli részén élő herero törzsek képviselője) és a Republikánus Pált (1977-ben létrehozott, csak fehéreket tömörítő szervezet, amely szakítva a legkeményebb apartheid-barát Délnyugat-afrikai Nemzeti Párttal az etnikai csoportok egyenlő képviseletét szorgalmazta).
3. Egyesült Demokratikus Front: 8 kisebb párt szövetsége, köztük van a Munkáspárt, a Namíbiai Kommunista Párt, a Munkások Forradalmi Pártja. A Keresztény Nemzeti Akciót az 1989-es választásokra alakította a Délnyugat-afrikai Nemzeti Párt 2 egykori vezetője. Parlamenti képviselete van az 1988-ban alapított Nemzeti Hazafias Frontnak, ill. a Namíbiai Szövetségi Konvenciónak, amely ellenezte az ENSZ függetlenségi tervét, ehelyett Namíbia etnikai megosztását akarta elérni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me