SPANYOLORSZÁG

Full text search

SPANYOLORSZÁG
1. Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE): 1879-ben alakult, a Szocialista Internacionálé tagja. A Franco-diktatúra évtizedeiben illegalitásba kényszerült, 44 év után első legális kongresszusát 1976-ban tartotta. Szövetségese a Katalán Szocialista Párt. A PSOE az ország stabilitása érdekében a megbékélést, a „történelmi kompromisszumot” hirdette, és semleges külpolitikát szorgalmazott. 1978-ban formálisan is egyesült a Népi Szocialista Párttal. 1979-ben szakított a marxizmussal. Először 1982-ben szerzett abszolút parlamenti többséget. Kormányra kerülve korábbi álláspontját megváltoztatta, a NATO-tagság mellett foglalt állást. Főtitkára Felipe González kormányfő. 1990-ben meggyengült a párt, amikor képviselőinek egy csoportja kivált és létrehozta a Szocialista Demokrácia Pártot.
2. Néppárt: a legerősebb ellenzéki párt, jobbközép, konzervatív. 1989-ig Népi Szövetség elnevezéssel működött, eredetileg 1976-ban jobboldali politikai csoportosulásként alakult. 1989-ben egyesült a Kereszténydemokráciával (korábban Népi Demokratikus Párt) és a Liberális Párttal. Vezetője José Maria Aznar.
3. Demokratikus és Szociális Centrum: 1982-ben Adolfo Suárez korábbi kormányfő alapította. A centrista párt a legutóbbi választáson a Néppárt szövetségese volt.
4. Az egykori francoista ihletésű politikai formációk közül a legerősebb az 1986-ban létrehozott szélsőjobboldali Nemzeti Front, vezetője Blas Pinar Lopez. A Spanyol Falange, Franco egykori pártja elvesztette befolyását, ugyanakkor megerősödött az 1984-ben létrehozott új jobboldali csoport, a Spanyol Egységbizottság.
Két kisebb szervezet az 1981-ben létrehozott Feminista Párt és az 1984 óta létező Spanyol Zöld Párt.
Az Egyesült Baloldal 1989-ben választási szövetségként alakult. Vezető pártja az 1922-ben alapított Spanyol Kommunista Párt, amely 1977-től legális. Legismertebb személyisége az 1989-ben elhunyt Dolores Ibarruri („La Passionaria”) volt. A 80-as évek elején súlyos belharcok miatt az „eurokommunista” párt meggyengült, Santiago Carillo főtitkár távozni kényszerült. Az évtized második felében a leszakadt csoportok egy része visszatért. Főtitkára Julio Anguita. Szövetségese a Katalán Egyesült Szocialista Párt.
5. A spanyol politikai élet sajátossága a regionális pártok országos szerepe. A parlament harmadik legerősebb csoportja az 1979-ben létrehozott Katalán Konvergencia és Unió, amely örököse az 1931 óta működő Katalán Demokratikus Uniónak is. Vezetője Jordi Pujol.
A konzervatív Baszk Nemzeti Párt békés eszközökkel kívánja elérni Baszkföld autonómiáját. Az Egyesült Nép az ETA baszk terrorista szervezet politikai szárnya, 1978-ban alakította több kisebb csoport. A Katalóniai Köztársasági Baloldal 1931-ben alakult, míg a Baszk Baloldal a Baszk Kommunista Párttal van szoros kapcsolatban. Az Andalúz Párt 1977-ben jött létre, korábban Andalúzia Szocialista Pártja volt. Az Aragóniai Regionális Párt jobbközép csoportosulás, 1977 óta működik.
6. Az illegalitásban működő legismertebb terrorista csoport a Baszkföld elszakadását akaró Baszk Haza és Szabadság, az ETA. 1959 óta mükődik. Ismert terroristaszervezet az 1975-ben létrehozott Okóber 1. Antifasiszta Ellenállási Csoport.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me