SRÍ LANKA

Full text search

SRÍ LANKA
1. Egyesült Nemzeti Párt: kormánypárt, 1947 óta létezik. Mérsékelt, demokratikus szocialista. Céljai közé tartozik az el nem kötelezett külpolitika, a többségi szingaléz közösség érdekeinek képviselete, ugyanakkor támogatta a tamil kisebbség jogait is.
A kormány koalíciós partrere volt a Ceyloni Dolgozók Kongresszusa, amely 1939-ben alakult, s elsősorban a teaültetvényeken dolgozók, főként tamil származásúak képviselője.
2. Srí Lanka-i Szadadság Párt: a legfontosabb ellenzéki párt. Az 1951-ben létrehozott szocialista párt szószólója volt a köztársasági államforma megteremtésének. Célja a semleges külpolitika, az ipar nacionalizálása, a kisebbségek jogainak biztosítása. 1970–75 között a párt hatalmon volt, akkor a kormányfő – jelenleg pártelnök – Bandaranaike asszony volt. 1980-ban korrupció vádjával megfosztották polgári jogaitól, ez jelentősen visszavetette a párt befolyását. Az 1988-as elnökválasztáson a politikai életbe visszatérő Sirimavo Bandaranaike csekély különbséggel szorult a második helyre.
3. Bejutott a parlamentbe az 1988-ban létrehozott baloldali ellenzéki Egyesült Szocialista Szövetség. Létrehozói: Srí Lanka Kommunista Pártja (1943 óta létezik, 1983-ban rövid időre betiltották); Ceyloni Egyenlőség Társadalma Párt (1935-ben alakult, a teljes államosítás híve, elutasítja az etnikai közösségek elkülönülését); Új Egyenjogú Társadalom Párt (az előzőből 1977-ben vált ki, 1983-ban betiltották); Srí Lanka-i Nép Párt (1984-ben Bandaranaike asszony lánya és népszerű filmszínész férje, Vijaya alapította ezt a szocialista csoportot, amely támogatta a tamil kérdés tárgyalásos rendezését, ezért Vijayát szélsőséges szingalézek meggyilkolták). Parlamenti képviseleti hellyel rendelkező baloldali párt az 1956 óta szingaléz és buddhista támogatást élvező Népi Egységfront.
Az 1 milliós muzulmán közösség politikai szervezetei közül a legfontosabb az 1986 óta országos pártként működő Srí Lanka Muzulmán Kongresszus.
4. A kisebbségi tamil közösség legfontosabb szervezetei: Tamil Egyesült Felszabadítási Front (1976-ban szerveződött több kisebb csoportból, a radikálisok nyomása ellenére a kormánnyal való kompromisszumos rendezés híve maradt, célja az autonóm tamil körzet „Eelam” névvel. Főtitkárát 1989-ben tamil szélsőségesek gyilkolták meg); Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (1972-ben alakult, a legszélsőségesebb tamil csoport, célja az önálló állam, kiterjedt gerillatevékenységet folytat); Eelam Forradalmi Diák Szervezet (1990 óta Eelavar Demokratikus Front) legális státust nem nyert terroristaakciók miatt, de „független” képviselők révén jelen van a parlamentben.
A szingaléz szélsőségesek 1964-ben alapított Népi Felszabadítási Frontja számtalan terrorakcióért, politikai gyilkosságért felel, elutasítja az Indiával való rendezett viszonyt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me