SVÁJC

Full text search

SVÁJC
1. A nemzeti konszenzus érdekében a kormánykoalíciót 4 párt alkotja: a Radikális Demokrata Párt a legerősebb. Irányítója volt annak a múlt századi mozgalomnak, amely elvezetett a föderatív államhoz, az 1848-as alkotmányhoz. Szabad demokrata, a kisebbségek és a kantonok jogainak tiszteletben tartása mellett az erős szövetségi hatalom híve. Az 1870-ben alakult Szociáldemokrata Párt a közvetlen szövetségi adórendszer, a gazdaság fokozottabb állami ellenőrzésének híve. A Kereszténydemokrata Néppártot 1912-ben hozták létre, ellenzi a hatalom koncentrálását, szorgalmazza, hogy a kantonok ellenőrizzék a vallásoktatást. A Svájci Néppártot 1971-ben a korábbi Földműves, Kézműves és Polgári Párt, ill. a Demokrata Párt hozta létre, mérsékelt szociáldemokrata. A mezőgazdaság, a kisipar védelmezője és az erős honvédelem híve.
2. A parlamenti pártok között van a protestáns körök támogatását élvező konzervatív Liberális Párt és Protestáns Néppárt, az 1983 óta működő Svájci Zöld Párt, az 1921 óta létező kommunista Svájci Munkapárt és a belőle 1972-ben kivált Svájci Haladó Szervezetek (erős feminista, környezetvédő befolyással), valamint az 1985 óta működő, a világon valószínűleg egyedülálló, a személygépkocsi-vezetők érdekeit képviselő Svájci Autó Párt. 1936 óta működik a fogyasztói érdekeket közvetítő Függetlenek Szövetsége.
3. Erősödnek a bevándorlás ellen fellépő nacionalista, jobboldali pártok, mint az 1971 óta működő Republikánus Párt, Svájci Demokraták és az Éberség Pártja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me