SVÉDORSZÁG

Full text search

SVÉDORSZÁG
1. Az 1991. szept.-i választás után hatalomra jutott kisebbségi kormánykoalíciót 4 tradicionális polgári párt alkotja: a legerősebb a konzervatív Mérsékelt Párt, amely 1904-ben alakult. A szabad piacgazdaság, a minimális állami beavatkozás, adócsökkentés, erős védelmi politika és az EK-val való szoros együttműködés híve. Elnöke – a kormányfő – Carl Bildt. A Liberális Néppárt 1902 óta működik, a vidéki szabadegyház-mozgalmak, a középrétegek, az értelmiség támogatását élvezi. A Centrum Párt 1910-ben jött létre Agrárpártként, a kormány és az ipar decentralizációjának híve, ellenzi az atomerőművek felhasználását. Az 1964 óta létező Kereszténydemokrata Párt a keresztény értékeknek a politikában való alkalmazását szorgalmazza.
A fenti 4 párt kisebbségi koalíciója csak az 1990-ben alapított és a parlamentbe rögvest az első választáson bejutott Új Demokrácia támogatásával maradhat fenn. Ez a párt szélsőjobboldali populista mozgalom.
2. Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt: változatlanul a parlament legnagyobb pártja, amely 1889-ben alakult és évtizedeken át megingathatatlan volt a hatalma. Politikája – az állam tevékeny gazdasági szerepe, az egyenlőbb elosztás a szigorú adórendszerrel, a szociális biztonság és juttatások – a világ számára a „svéd modellt”, az erős szociális piacgazdaságot jelentette. Elnöke Ingvar Carlsson, aki a párt legismertebb személyiségét, az 1986-ban meggyilkolt Olof Palmét követte e tisztségben.
Megőrizte parlamenti pozícióit a Baloldali Párt. 1917-ben Baloldali Szociáldemokrata Pártként alakult, 1921-ben vette fel a Kommunista Párt nevet, s 1990-ben lett Baloldali Párt.
3. A legutóbbi választáson nem jutott be a parlamentbe az 1981-ben alapított Zöld Párt, amely a környezetvédelem mellett az alacsonyabb jövedelműek adócsökkentésének is híve.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me