1917

Full text search

1917
Január – Woodrow Wilson amerikai elnök kijelenti, hogy az I. világháborút lezáró béke egyik feltétele: az önálló, független Lengyelország visszaállítása.
Március 14. (27.) – A munkás- és katonaküldöttek petrográdi szovjetje nyilatkozatot tesz közzé a lengyel kérdésben: „A lengyel nemzethez” c. deklarációban elismerik, hogy Lengyelországnak „joga van a teljes függetlenséghez”.
Március – A cári uralom megdöntése után hatalomra került ideiglenes kormány Oroszországban bejelenti Lengyelország visszaállítását, de – az 1916. nov. 5-i német-osztrák uralkodói deklaráció értelmében – Lengyelország nem lenne teljesen önálló, hanem „szabad katonai szövetség” kötné Oroszországhoz.
Július 2. – Piłsudski kilép az államtanácsból, mivel nem teljesítették a nagyobb függetlenséget célzó lengyel követetéseket. Piłsudskit a németek letartóztatják és Magdeburgba szállítják, ahol 1918. nov. elejéig fogságban tartják.
Augusztus 15. – A svájci Lausanne-bah Roman Dmowski vezetésével megalakul a Lengyel Nemzeti Bizottság (röviddel később Párizsba teszi át székhelyét), melyet az antanthatalmak is elismernek az új Lengyelország politikai képviseleteként.
Szeptember 12. – A német császár közzéteszi „Az államhatalom a Lengyel Királyságban” c. pátensét, ami az ideiglenes államtanács feloszlatását eredményezi. Régenstanácsot hoznak létre német felügyelet alatt. Tagjai: Aleksander Kakowski varsói érsek, Zdzisław Lubomirski herceg és Józef Ostrowski.
November 2. – A „Nyilatkozat Oroszország népeinek jogairól” c. dokumentum Lengyelország számára is kihirdeti az önrendelkezési jogot.
November 21. – A régenstanács megalakítja az első lengyel kormányt, elnökévé J. Kucharzewskit nevezi ki.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me