1918

Full text search

1918
Január 8. – Woodrow Wilson amerikai elnök nevezetes 14 pontos békejavaslatában olyan „független lengyel állam” létrehozását követeli (13. pont), amelynek szabad és biztosított kijárata van a tengerhez.
Január 18. – Vasutassztrájk Lwówban.
Január 18. – A kenyéradagok csökkentése miatt sztrájkok és tömegtüntetések Galíciában, Krakkóban és Tarnówban.
Január 19–20. – A Lengyel Szocialista Párt baloldala és a Lengyel Királyság és Litvánia Szociáldemokráciája szervezésében sztrájkok Varsóban és a dabrowai bányavidéken.
Február – Szovjet-Oroszország elismeri Lengyelország függetlenségét.
Január–március – Az antant hadviselő felek elismerik a Lengyel Nemzeti Tanácsot. Franciaországban felállítanak egy – többségében volt lengyel hadifoglyokból álló – 50 ezer fős lengyel sereget, amelyet Haller tábornok parancsnoksága alá rendelnek.
Március 3. – A Németország és Szovjet-oroszország között Breszt-Litovszkban (Brzesć) aláírt békeszerződés értelmében Lengyelország egy része több más, Oroszország fennhatósága alatt állt területtel együtt német uralom alá kerül.
Augusztus 29. – Szovjet-Oroszországban a Népbiztosok Tanácsa hatályon kívül helyez minden olyan szerződést, amely a lengyel területek meghódításával kapcsolatos, és melyeket Oroszország aláírt, továbbá elismeri a lengyel nemzet jogát a függetlenséghez.
Október 1. – Sztrájk a dabrowai bányavidéken; csak 3 hét múlva, bizonyos szociális követelések teljesítése után ér véget.
Október 14. – A Lengyel Szocialista Párt kiáltványában meghirdeti a nagybirtokok és a nagyipar „fokozatos” és következetes államosítását. A párt galíciai és sziléziai vezetője, Ignacy Daszyński tárgyalásokat kezd a régenstanáccsal a hatalomról.
Október 14–16. – A Lengyel Szocialista Párt frakciója általános sztrájkra szólít fel. Célja a kompromittált régenstanács lemondatása, Piłsudski kiszabadítása fogságából, törvényhozó nemzetgyűlés (szejm) összehívása.
Október 23. – A régenstanács a németek beleegyezése nélkül új kormányt nevez ki.
Október 27. – A kormány rendelete a honi lengyel hadsereg felállításáról.
Október 28. – Krakkóban megalakul a Lengyel Likvidációs Bizottság (PKL); elnöke Wincenty Witos. A bizottság átveszi Krakkóban a hatalmat, és megkezdi az osztrák közigazgatás felszámolását.
Október–november – Cieszyn (Teschen) környékén megalakul a Cieszyni Hercegség Nemzeti Tanácsa.
November eleje – Nagy-Lengyelországban létrejön a demokrata többségű Népi Főtanács (ennek volt elődje az 1918. júl.-ban megalakult Központi Honpolgári Bizottság).
November 5. – Lublinban (Varsóban nov. 11-én, Lódzban nov. 13-án) megalakul a Lengyel Királyság és Litvánia Szociáldemokráciája és a Lengyel Szocialista Párt Baloldala kezdeményezésére a Munkásküldöttek Tanácsa.
November 6. – Tarnobrzegben létrejön – a Lengyel Likvidációs Bizottság által el nem ismert – Tarnobrzegi Köztársaság, mely a nagybirtokok és erdők felosztását, a földesúri hatalom likvidálását tüzi ki célul.
November 6–10. – A dąbrowai medencében megalakítják a Munkástanácsot és a Vörös Gárdát.
November 7. – Lublinban Ignacy Daszyński vezetésével megalakul a Lengyel Köztársaság ideiglenes népi kormánya. Belügyminiszter Stanisław Thungut, hadügyminiszter Edward Rydz-Smigły, a Piłsudski által létrehozott Lengyel Katonai Szervezet (POW) főparancsnoka. A kormány bejelenti a régenstanács feloszlatását, a köztársaság megalakítását, és demokratikus választásokat, társadalmi reformokat ígér.
November 10. – A német fogságból kiszabadult Piłsudskit a Lengyel Szocialista Párt és a már feloszlatott régenstanács is mint a „gondviselés férfiúját” köszönti Varsóban.
November 12. – Piłsudski parancsot ad Roja tábornoknak a dąbrowai medencében felállítottVörös Gárda szétverésére.
November 13. – Varsó munkássága általános sztrájkba lép a régenstanács ellen.
November 14. – A régenstanács visszalép, az állami és katonai hatalmat Piłsudskira ruházza. Piłsudski felszólítására lemond a lublini ideiglenes kormány.
November 16–18. – A dąbrowai szénmedence munkástanácsának végrehajtó bizottsága meghirdeti a 8 órás munkanapot. A béreket 100%-kal felemelik.
November 18. – Ignacy Daszyński Jędrzej Moraczewski javára lemond az új kormány megalakításáról. Piłsudski megtartja a teljhatalmú államfő funkcióját. A kormány számos demokratikus reformot vezet be (8 órás munkaidő, társadalombiztosítás stb.), de a parasztság fő követelését, a nagybirtokok felosztását nem teljesíti.
November 23. – Lengyelország az ukránokkal folytatott harcban elfoglalja Lemberget (Lwów).
December 16. – A Lengyel Szocialista Párt Baloldalának és a Lengyel Királyság és Litvánia Szociáldemokráciájának egyesüléséből létrejön Lengyelország Kommunista Pártja (1925-től Lengyel Kommunista Párt).
December 27. – Nagy-Lengyelországban felkelés tör ki a kormány politikája ellen, ezt rövid idő alatt leverik.
December 27–28. – A lengyel csapatok visszahódítják Poznań városát.
December. – Marian Zegota-Jamaszajtis ezredes – a nemzeti demokratákkal együtt – államcsínyt készít elő, a puccs szervezetlenség miatt kudarcba fullad. – Jędrzej Moraczewski kormánya diplomáciai kapcsolatokat létesít Németországgal, amely továbbra is megszállva tartja Nagy-Lengyelországot, Pomerániát, Sziléziát, Varmiát. A győztes hatalmak közül Franciaország csak a Roman Dmowski vezette Lengyel Nemzeti Bizottságot hajlandó elismerni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me