1919

Full text search

1919
Január 17. – Jędrzej Moraczewski kéthavi miniszterelnökség után lemond. Az új miniszterelnök, Ignacy Jan Paderewski koalíciós kormányt alakít.
Január 26. – Alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartanak, a szavazás általános, közvetlen és titkos. Összesen 296 nemzetgyűlési képviselőt választanak. Első ízben szavazhatnak a nők is. A választásokon a Nemzeti Demokrata Párt és a parasztpártok aratnak győzelmet. A nemzetgyűlés elnöke Wojciech Trampczynski, a Nagy-lengyelországi Népi Főtanács tagja.
Február 9. – Törvény a tankötelezettségről, amelynek értelmében – Lengyelország történetében először – minden iskoláskorú gyermeknek iskolába kell járnia.
Február 14. – Egy 30 tagú bizottság hozzákezd az alkotmánytervezet kidolgozásához.
Február 20. – A nemzetgyűlés elfogadja az ún. kis alkotmányt. Ennek megfelelően a hatalom a nemzetgyűlés kezébe kerül. Hatáskörébe tartoznak a belügyek is. Piłsudskira a hadsereg és a külpolitika felügyeletét bízzák.
Árilis 23–27. – A Lengyel Szocialista Párt különböző frakciói egyesült pártkongresszust tartanak.
Április – A lengyel csapatok, a németek kivonulása után, elfoglalják Vilnót, később Suwałkit és vidékét, és megkísérlik (sikertelenül) rábírni Litvániát, hogy egyesüljön Lengyelországgal.
Május 17. – Felbomlik a lublini terület munkástanácsa, miután a Lengyel Szocialista Párt frakciója kilép.
Június 28. – A versailles-i békeszerződés elismeri Lengyelország függetlenségét. Szentesíti az 1918. dec. végi nagy-lengyelországi felkelés eredmenyeit, továbbá Lengyelországnak ítéli Lengyel-Pomerániát, de Gdańskot (Danzig) és környékét a Nemzetek Szövetsége által ellenőrizendő „szabad várossá” nyilvánítja. Az összeköttetés fenntartására folyosót (korridort) létesítenek. Kelet-Poroszország Németországé marad, Felső-Szilézia, Mazurföld, Varmia és a szomszédos Powisłe (Visztula-vidék) kérdésében népszavazásnak kell döntenie. A békeszerződés keretében Lengyelország egyoldalúan kötelezi magát, hogy biztosítja a területén élő kisebbségek jogait.
Július 10. – A nemzetgyűlés hosszas viták után mindössze 1 szavazattöbbséggel elfogadja a földbirtokok rendezéséről szóló törvényt: elrendelik a 180 hektárnál nagyobb földbirtokok felparcellázását, a volt porosz területeken pedig a 400 hektárnál nagyobb birtokok felosztását, továbbá az erdők államosítását. 1919–21 között 263 ezer hektár felparcellázására kerül sor.
Július 20. – Utolsó ülését tartja a varsói munkástanács. A Paderewski-kormány letartóztatja a dąbrowai szénmedence munkástanácsának tagjait.
Július – Lengyelország területéhez csatolja Nyugat-Ukrajnát.
Augusztus 17. – Felső-Sziléziában tömegsztrájkok kíséretében kitör az első felkelés, mely hatással van a népszavazás eredményére és a későbbi határmegvonásra.
December 8. – A párizsi konferencián Lord George N. Curzon brit külügyminiszter javaslatot tesz Lengyelország keleti határának megvonására (ún. Curzon-vonal). A határ mint demarkációs vonal a Suwałki-Vilnó-Gródno vasútvonal mentén húzódik Bresztig, onnan a Bug-folyó középső szakaszán Krylówig, Galícián át Rawa Ruskán át Przemyśl felé és tovább délre.
December 13. – Megbukik Ignacy Jan Paderewski kormánya. Utóda, Leopold Skulski centrista kormányt alakít.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me