Január 11.

Full text search

Január 11.
– Végső nyughelyére helyezték Francois Mitterrand volt francia államfőt. A hétfőn elhunyt politikust csütörtök kora délután szülővárosában, a délnyugat-franciaországi Jarnacban temették el. A haláleset miatt Franciaországba érkezett mintegy hatvan állam- és kormányfő, köztük Göncz Árpád köztársasági elnök, Mitterrand régi barátja, Helmut Kohl német kancellár, aki nem tudta visszatartani könnyeit, Borisz Jelcin orosz elnök, Fidel Castro kubai államfő. Megjelent a francia politikai élet összes vezetője, Jacques Chirac államfővel az élükön.
– A dagesztáni Pervomajaszkaja településen csütörtökön a végletekig kiéleződött a helyzet, miután a szövetségi erők által bekerített csecsen terroristák – túszmentő akciótól tartva – kilátásba helyezték foglyaik kivégzését. A fegyveresek csütörtökön a település lakosai közül újabb száz túszt szedtek, a foglyok száma ezzel megközelítette a háromszázat. A helyzet azután éleződött ki, hogy a Szalman Radujev vezette terroristák rádiójukon lehallgatták a közelben haladó harckocsik személyzetének párbszédét.
– A japán képviselőház csütörtökön az ország 53. kormányfőjévé választotta az 58 éves Hasimoto Rjutarót. A kormánykoalíciót alkotó három párt 288 szavazatával – az összesen 489 tagú képviselőház abszolút többségével – simán választotta meg Hasimotót. Ellenfele, az ellenzéki Sinsinto Párt elnöke, Ozava Icsiro 167, a Japán Kommunista Párt elnökségének elnöke, Fuva Tecuzo pedig 15 szavazatot kapott. A felsőházban a többésg szintén Hasimotóra szavazott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me