Január 16.

Full text search

Január 16.
– Budapestre látogatott Joris Voorhoeve, a Holland Királyság védelmi minisztere. Meghívójával, Keleti György honvédelmi miniszterrel Magyarország NATO- és Európai Unió-csatlakozási törekvéseiről tárgyalt. Találkozott Kovács László külügyminiszterrel, fogadta Göncz Árpád köztársasági elnök, és látogatást tett az ercsi kiképzőközpontban.
– Összeült az új orosz törvényhozás. Az orosz parlamentarizmus történetében a hatodik dumát tavaly decemberben választották meg. Az ülés napirendjén az ügyrendi kérdések, így a parlament elnökének megválasztása mellett a dagesztáni túszdráma nyomán előállt helyzet megvitatása szerepelt. Előzetesen a Jabloko nevű liberális párt parlamenti csoportja a túszdráma kapcsán a kormány és az elnök elleni bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzött. A kommunisták szintén fontolgatják ezt.
– Csecsen fegyveresek szálltak meg kedd este egy Szocsiba indulni készülő személyhajót a törökországi Trabzon kikötőjében. A jelentés szerint 15-20 csecsen fegyveres támadt a vízi járműre, és azzal fenyegetőztek, hogy a hajó fedélzetén lévő oroszokat megölik. Közölték: tízpercenként kivégeznek egy orosz utast, ha a hajó nem kap kifutási engedélyt. A hajón 120 utas és 45 főnyi személyzet tartózkodik. Az egyik támadó közölte: egy orosz állampolgárt már meg is öltek. A helyi török hatóságok lezárták a kikötőt, a biztonsági erőket készenlétbe helyezték.
– Vladimír Meciar miniszterelnök elfogadta a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a magyar-szlovák alapszerződés támogatásához kötött feltételeit – közölte keddi rádiónyilatkozatában a pozsonyi kormány szóvivője, Ludmila Buláková. Ismeretes, hogy a „feltételeket” a hárompárti magyar koalícó elfogadhatatlannak tartja. A ratifikálástól eddig határozottan elzárkózó Szlovák Nemzeti Párt az alapszerződést következetesen olyan dokumentumnak nevezte, mely „ellentétes az ország elemi érdekeivel, és veszélyezteti Szlovákia területi integritását”.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me