Január 9.

Full text search

Január 9.
– Mintegy háromezer túszt ejtett kedden a dagesztáni Kizljarban hatszáz csecsen fegyveres. A tavaly nyári bugyonnovszki túszdrámához hasonlóan ezúttal is egy kórházat, illetve két közeli lakóépületet szálltak meg a terroristák. Vezetőjük, Szalman Radujev, Dzsohar Dudajev elnök veje, az orosz csapatok kivonását követeli Csecsenföldről és a Kaukázus többi részéből.
– Szarajevó muzulmán negyedében rakétatalálat ért egy villamost. Egy személy meghalt, öten megsebesültek. Az eset nem messze az Orvlövészek sétányától történt. Ez az első erőszakos cselekmény a boszniai fővárosban azóta, hogy a NATO béketeremtő erői egy hete átvették az ellenőrzést. A NATO-erők francia alakulata ágyútűzzel válaszolt a rakétatámadásra – közölte a NATO-erők szarajevói parancsnoksága.
– A tömeges távozással fenyegetőző szarajevói szerbek megkezdték azon létesítmények felrobbantását s lerombolását, amelyeket a daytoni békeszerződés értelmében át kellene engedniük a boszniai muzulmán–horvát föderáció hatóságainak.
– Kedden három segélyszállító gép érkezett Anconából Szarajevóba, s ezzel a szimbolikus repüléssel véget ért az 1992. július 2-án megindított légihíd, amely a történelem leghosszabb ilyen mentőakciója volt. A boszniai fővárosba pontosan 12 951 repülőgép hozott szállítmányt, összesen több mint 160 ezer tonnányi küldeményt. A légihíd működtetésében oroszlánrészt vállalt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada és Németország.
– Jevgenyij Primakov akadémikust, az orosz hírszerzés eddigi főnökét nevezte ki Borisz Jelcin elnök a múlt hét végén lemondott Andrej Kozirev külügyminiszter utódjának. A 66 éves Jevgenyij Makszmovics Primakov 1991 decemberétől Oroszország Külső Hírszerző Szolgálatának vezetője volt.
– A török államfő a muzulmán radikálisként ismert Necmettin Erbakant bízta meg kedden kormányalakítással. Süleyman Demirel elnök azzal indokolta döntését, hogy az Erbakan vezette Jólét Pártja (Refah) szerezte meg a legtöbb helyet az új összetételű nagy nemzetgyűlésben a december 24-ei választásokon.
– Valószínűleg amerikai állampolgár az a két külföldi turista, akiket holtan találtak a guatemalai fővárostól 64 kilométerre nyugatra lévő Panajachel üdülőhelyen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me