Magyar Suzuki Rt.

Full text search

Magyar Suzuki Rt.
A Magyar Suzuki Rt. 1992 októberében kezdte meg a személygépkocsk gyártását, és azóta szervesen integrálódott a magyar gazdaságba. Nemzetgazdasgi jelentőségét kiemeli, hogy a rendkívül korszerű üzem az alkatrészgyártási és beszállítói tevékenység széles körű kiépítésével húzóhatást gyakorol a járműgyártáshoz kapcsolódó gépipari és egyéb ágazatokra.
A vállalat 1996-ban, működésének negyedik esztendejében a kapacitások szinte teljes kihasználása mellett 51 ezer gépkocsit gyártott és értékesített a hazai és külföldi, főleg európai piacokon. Ez a teljesítmény 56,8 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 887 millió forint nyereséget eredményezett. Ezzel a Magyar Suzuki Rt. a legjelentősebb magyar termelőüzemek közé emelkedett.
A vállalat jelentőségét tovább növeli az a tény, hogy a cég nagyban hozzájárul a térség fejlődéséhez és a foglalkoztatottság javításához. Az esztergomi üzem alkalmazottainak létszáma 1992 óta több mint négyszeresére emelkedett, azaz meghaladja az 1450 főt.
A cég exporttevékenysége 1994-ben indult, és azóta is látványosan fejlődik. 1996-ban már közel 37 ezer személygépkocsi exportjára került sor, ami a termelés 75 százalékát jelenti. A Magyar Suzuki Rt. által gyártott gépkocsik a világ 28 országába jutnak el Európától a Távol-Keletig. AZ Európai Unió országaiba ma már több mint 60 százalék „európai hozzáadott értéket” tartalmazó magyar Suzukik vámmentesen és adminisztratív korlátozások nélkül exportálhatók. Kiemelkedik a Németországba, Hollandiába, Ausztriába és Nagy-Britanniába irányuló export volumene. A Magyar Suzuki Rt. 1996-ban elért közel 41 milliárd forint értékű kivitele jelentős mértékben javítja az ország exportjának szerkezetét. A vállalat 1997-ben további exportbővítést tervez.
A belföldön értékesített 13 800 gépkocsival közel 20 százalékos részesedést szerzett az új autók piacán. A Swift hazai népszerűségéhez a csekély fogyasztáson és alacsony üzemeltetési költségen kívül a szervizhálózat és az alkatrészellátás is nagymértékben hozzájárul. A cég közel 120 egységből álló értékesítési és szervizhálózata lefedi az egész országot.
A Magyar Suzuki Rt. ösztönzése és támogatása nyomán folyamatosan épül ki a járműalkatrész-gyártásra szakosodott háttéripar. Az intenzív honosítási program révén 1996-ban már 40 volt a szerződéses magyar alvállalkozások száma, s a gépkocsik értékének 55 százaléka hazai munka.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me