Paksi Atomerőmű Rt.

Full text search

Paksi Atomerőmű Rt.
A részvénytársaság üzemelteti Magyarország egyetlen atomerőművét. A céget 1992. január 1-jén alapították. A részvénytársaság alapításkori jegyzett tőkéje 126.598 milliárd forint. A jelenlegi tulajdonosi részvényhányad az alábbiak szerint alakul: MVM Rt. 99.8674 százalék, ÁPV Rt. 0.0001 százalék (aranyrészvény), míg a többin az érintett önkormányzatok osztoznak.
Az első erőművi blokkot 1982. december 28-án kapcsolták az országos villamosenergia-hálózatra, amelyet 1987-ig még további három blokk követett. Ezek VVER-440/213-as szovjet tervezésű nyomottvizes rendszerű blokkok. Ebbe a típusba tartozik a világ atomerőműveinek többsége.
Az erőmű villamos teljesítőképessége 1840 MW, amellyel Magyarország villamosenergia-termelésének 42-44 százalékát biztosítja. Az 1996. évi villamosenergia-termelés 13.180 milliárd kWh volt. Ez a termelési érték a legmagasabb az erőmű történetében. A paksi létesítmény alaperőműként üzemel, ezért folyamatosan a lehető legnagyobb kihasználtsággal működtetik a szigorú biztonsági előírások korlátai között.
A nemzetközi szaksajtó évente megjeleníti és összehasonlítja a világ energiatermelő atomerőművi egységeit. A legfrissebb világösszesítés szerint a több mint négyszáz működő reaktorblokk rangsorában mind a négy paksi blokk az első harminc között található a teljesítmény-kihasználást tekintve, ami az erőmű kiváló műszaki állapotát is jelenti.
Biztonság. A paksi reaktorblokkok nukleáris biztonság szempontjából megfelelnek az egyre szigorodó nemzetközi elvárásoknak, de az idő előrehaladtával – mint a világon minden atomerőműben – tervszerűen, folyamatosan végre kell hajtani az újonnan kidolgozott biztonságnövelő intézkedéseket. Ez a paksi atomerőműben folyó egyik legnagyobb program.
A paksi atomerőmű az elmúlt években többször kezdeményezett külső, független vizsgálatot saját tevékenységének minősítésére. Az ellenőrzésekről készült hivatalos jelentések pozitív értékelést adtak a paksi létesítmény állapotáról, a biztonsági szintről és annak folyamatos növeléséről. A legutolsó vizsgálatot 1996. november 18–28. között hajtották végre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei.
Radioaktív hulladékok és elhelyezésük. Az atomerőművekben – így Pakson is – működésük során szükségszerűen keletkeznek szilárd és folyékony radioaktív hulladékok, amelyeknek minimális szinten tartása, kezelése, feldolgozása és végleges elhelyezése a világ atomenergia-iparának egyik legfontosabb feladata.
Kis- és közepes aktivitásúnak minősített hulladékok az atomerőmű üzemeltetési, karbantartási munkafolyamatai során keletkeznek (dolgozók védőfelszerelései, szerszámok, alkatrészek, laboratóriumi eszközök, levegőszűrők). A radioaktív hulladékokat átmenetileg az atomerőmű ellenőrzött zónájában az erre a célra rendszeresített helységekben, rozsdamentes tartályokban tárolják. 1996 végéig a hulladékot a püspökszilágyi tárolóba szállították. Mivel ez a tároló nem a paksi hulladék befogadására készült, kapacitása korlátozott, a hosszú távú hulladék-elhelyezésről egy kifejezetten Paks igényeire méretezett tárolót kell megépíteni. A feladat megoldására 1992-ben az Országos Atomenergia Bizottság összefogásában tárcaközi célprogram indult. Az egész országot felölelő kutatási program első szakaszának lezárását követően, 1997-től a Tolna megyei Üveghuta térségében folytatódnak a geológiai feltáró munkák, lakossági hozzájárulással. A tároló feladata a radioaktív anyag biztonságos és tökéletes elszigetelése a bioszférától hosszú időn át.
A paksi atomerőmű fűtőanyaga urán-dioxid, amelyből egy reaktorban 42 tonnányi mennyiséget helyeznek el. Az elhasználódás (kiégés) után a nukleáris fűtőanyagkötegeket áthelyezik, s víz alatt tárolják a reaktor melletti pihentető medencében. Természetesen ekkor már nem folyik bennük nukleáris láncreakció, csupán a radioaktív bomlások eredményeznek kismértékű hőfejlődést. Öt év tárolási idő elteltével a kiégett kötegeket az eddigi gyakorlat szerint biztonságos konténerekbe rakják és Oroszországba szállítják újrafeldolgozás céljából. Gazdasági, politikai, jogi változásokat feltételezve egyúttal gondolni kell a visszaszállítás esetleges meghiúsulására is. Megnyugtatóan biztos megoldást a paksi atomerőmű területén felépült, maximum 50 éves élettartamra tervezett átmeneti tároló biztosítja. Az átmeneti kifejezés egyben azt is jelenti, hogy ez alatt az időtartam alatt a végleges tárolási megoldást is meg kell találni. 1995 végén az Országos Atomenergia Bizottság kezdeményezésére kormányprogram indult a végleges elhelyezés megoldására. 2040-re kell Magyarországon mélységi tárolóhelyet találni.
Az erőmű környezeti hatásai. A paksi atomerőmű nukleáris környezetvédelmének feladata az erőmű radioaktív kibocsátásainak ellenőrzése, nagyságának, összetételének meghatározása, a környezet természetes és mesterséges eredetű sugárzási viszonyainak folyamatos figyelése. A paksi atomerőmű nem fogyaszt oxigént, nem juttat a légkörbe millió tonna számra széndioxidot, kén-dioxidot, port, pernyét és más égéstermékeket, amely hozzájárulna az üvegházhatás erősödéséhez. Az atomerőműből történő – tervezett, szabályozott és ellenőrzött – légnemű és folyékony radioaktív anyagok kibocsátására igen szigorú, nemzetközileg is elfogadott hatósági előírások vonatkoznak, amelyeket az erőmű mindenkor nagy biztonsággal betart.
Lakossági kapcsolatok. Az atomerőmű a környező lakossággal őszinte és folyamatos párbeszédet folytat, a sajtó minden lényeges eseményről pontos tájékoztatást kap. 1995-ben nyílt meg az atomerőmű Látogató Központja, amit korhatár és engedély nélkül bárki megtekinthet (H–P: 9-15 h, SZ: 9-13 h). A Központot 1996-ban több mint 25 ezer érdeklődő kereste fel.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me