A humán infrastruktúra fejlesztése

Full text search

A humán infrastruktúra fejlesztése
A régió mindhárom megyéje számára alapkérdés az emberi erőforrások fejlesztése, a lakosság és az aktív munkaerő képzettségi, valamint alkalmazkodóképességének az emelése.
Az általános iskolában meg kell kezdeni a funkcionális analfabetizmus kialakulásának korlátozását – különösen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hátrányos helyzetű cigány gyermekek sajátságos felzárkóztató jellegű oktatását, akár az iskola-előkészítő típusú osztályok indítása árán is.
A tradicionális szakképzettséggel rendelkező munkaerő tömeges átképzését fel kell vállalni.
A magasan kvalifikált munkaerő elvándorlását lehetőség szerint a régión belüli munkahelyteremtéssel kell csökkenteni.
Foglalkoztatási szempontból a strukturális problémákkal küzdő Nógrád és Borsod megyei térségek a válságkezelő programok első számú hatásterületei. A szociálisföld-program jelentős része itt vált szükségessé, és az ellátási feszültségeket oldó falugondnoki hálózat kiépítése is. Mindkét program folytatására szükség van.
A történelmileg kialakult középiskolai hálózat, az újjáalakult egyházi oktatási intézmények megjelenésével versenyképessé vált, ugyanakkor térségi diverzifikációja nem jellemző a régióra. A régió határ menti területein a középfokú iskolai oktatás fejlesztése szükséges.
A régió felsőoktatási intézményhálózata összességében sokszínű, ugyanakkor települési allokációjában az egysíkúság a meghatározó. A miskolci bánya- és kohómérnök-képzés országosan egyedi jellegű, ugyanakkor piaci vákuumba kerülnek a kibocsátott hallgatók. Sem a miskolci egyetem, annak ellenére hogy az utóbbi években bölcsészkara szerveződött, sem pedig az egri főiskola nem képes önmagában a teljes értékű tudományegyetemi jellegű képzés megoldására. Salgótarján pénzügyi és számviteli főiskolai képzése kurrens, Sárospatak tanítóképző főiskolája tradicionális jellegű. Új intézmény a Salgótarjáni Népjóléti Képzési Központ. A regionális felsőoktatási szövetség létrehozása azonban a képzés összehangolt szelekciójával megteremtheti egy regionális univerzitás létrejöttének alapjait.
Miskolc regionális felsőoktatási és kutatási központ jellegét erősíteni kell, mert a régió legnagyobb városának megújulása és átstrukturálódása nélkül a régió lehetőségei is szűkülnek.
Eger elsősorban területi transzferközponti szerepet tölthet be a régió felsőoktatási és kutatási szerkezetében.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me