II. Kossuth Sándor.

Full text search

II.
Kossuth Sándor.
A ma fennálló huszárezredek közűl legkorábbi eredetű a jelenleg gr. Nádasdy Ferencz hajdani híres lovas-tábornok nevét viselő, 9-ik számú, melyet még 1685-ben gr. Czobor Ádám alapított volt, és a mely a karlóczai békekötés (1699) után sem oszlattatott fel az azelőtti legtöbb huszárezred módjára, hanem a ma 3-ik számúval együtt – Bádeni Lajos és Savoyai Jenő kívánatára – meghagyatott írmag gyanánt. Czobor az ezredet utóbb vejének gr. Pálffy Jánosnak, ez pedig 1700-ban br. Ebergényi Lászlónak adá által, a ki annak egész 1724-ig tulajdonosa vala. Ezen időszakba esik Kossuth egyik ősének vitézi pályája eme híres huszárezredben. E regiment alezredese – s illetőleg Ebergényinek tábornokká előlépése folytán vezénylőezredese – 1700-tól 1704-ig br. Pongrácz Gáspár, majd ennek kuruczczá létele után, még ugyan 1704-ben, Dessewffy István, 1709-ben pedig Ebergényi veje: gr. Csáky György lőn.
A spanyol örökösödési háború kitörésekor 159I. Lipót még hat magyar új huszárezredet állíttatván: ezek és a két régi regiment az olaszországi és a rajnai harczterekre vezényeltettek, a francziák és bajorok ellen. Azonban miután az 1703-ik évben II. Rákóczi Ferencz idehaza a porba tiprott szabadság helyreállításáért zászlót emele: a kiütött szabadságharcz hírére huszáraink tömegestől szökdöstenek haza az idegen csatamezőkről, táborokból, vagy még az útból, és lettek kuruczokká. A kik pedig a nagy távolság és szigorú őriztetés miatt erre alkalmat nem lelhettek: közűlök számosan a francziák vagy bajorokhoz szöktek át, s lőnek saját magyar főtisztjeik (mihályi Deák Pál, salamonfai Ráttky György, kökényesdi Vetéssy László stb.) alatt «franczia kuruczokká», «bajor kuruczokká».
Az Ebergényi-ezred nagy része szintén módot lelt hazaszökni. Volt tisztjeik, s altisztjeik közűl Ocskay László dandárnokká, Pongrácz Gáspár, Réthey György s János és Séllyey Gergely ezredessé, s Szűcs Gergely alezredessé emelkedtek Rákóczi fejedelem hadseregében. A Bádeni Lajos főparancsnoksága alatt a Rajna-mellékén táborozó ezen ezred létszáma ekképen nagyon leolvadt; de minthogy a fővezérnek könnyűlovasságra nagy szüksége vala, annál éberebb szemekkel vigyáztak ezentúl reájok és lehetőleg kedvökben jártak, hogy valamikép még ők is kereket ne oldjanak. Kossuth Sándor a Bádeni Lajos mellett tovább is megmaradott eme huszárszázadok egyikének vala kapitánya, s mint az alábbi levélből értesülünk, az 1705-ik év őszén Strassburg elszász-lotharingi fővár és város környékén, vitézi csatározás közepette, franczia puskagolyótúl kapott halálos sebet. Ugyanis az ezred egy másik századparancsnoka: Winiczay János, 1705 október 13-án «Pronáth» (Brumath) mellől kelt levelével ekként tudósítja ezredének legújabb viselt dolgairól ennek tulajdonosát, az olasz harcztereken működő br. Ebergényi tábornokot:
«. . . A mi regimentünkben oberst-wachtmaisterségre (őrnagyságra) Princz Loy (Bádeni Lajos hg.) Prínyi uramot installáltatta; Vida kapitány. A franczia, itt Hagenau erősségbűl éjjel kiszökvén, üresen hadta, és Strassburg alá erős helyre bévette magát. Azonban, az kuruczság (Pál Deák, Vetéssy) miatt majd éppen semmit nem nyerhetni; sokan lévén, erős portákkal (erős portyázó csapatokkal) járnak, – a mieink kevesen lévén ellenökben, nem nyerhetnek. Igen-igen nagy kárt tésznek a selmák s gátlást nyereségünkben. Mindazonáltal oberst-lajdinantunk Dersőffy (István) uram az patrolírozóját, vagy harmincz kuruczból állót, fölverte szerencsésen.
Kossuth Sándor kapitány, nyavalyás (szegény), elég szerencsétlenűl járt; kinn lévén egy portán, a gyalog francziák reá ütvén, a bal füle mellett, az arczulatja felűl, a halántékja alatt belűttek, és a jobb szemin gyütt ki a golyóbis. Már nyavalyás vak lészen és szavában is hiba lészen, ha meggyógyúlhat is; másként ugyan a barbélyok biztatják, hogy meg nem hal. Oberster Csonka bék (a volt budai vice-basa) fia is halálos betegségben vagyis sebben van. – Az téli quártélban itt mit magyarok legkülsőbb postirungban leszünk, és oly helyen penig, az hol el is hordogathat bennünket apródonkínt az ellenség, s meg is romlunk valóban, tudom, e télen mind magunk, mind lovaink a strapaczirozás miatt.»* stb.
Eredeti levél a gróf Csákyak szepes-mindszenti levéltárában, a gr. Csáky György útján odakerült báró Ebergényi-féle iratok között. Még 1877-ben akadtam ott reá, lemásoltam, és a «Pozsonyvidéki Lapok» azon évi deczember 29-iki számában közzé tettem, kellő commentárral. A közleményt az «Egyetértés» 1878. évi január 1-ji száma reprodukálta. Azóta elfeledték már. T. K.
Eddig az érdekes tudósítás. Fölgyógyúlt-e irtózatos sebéből, avagy talán belehalt abba az oly szerencsétlenűl járt Kossuth Sándor vitéz kapitány? Az Ebergényi-Csáky-levéltárban maradt későbbi levelek nem említik.
Miután azonban a Nagy Géza által közzé tett nemzedékrend VIII-ik táblázatán (Turul, 68. l.) az 1725-ik évről egy Kossuth Sándort találunk, és pedig «kapitány, majd törvényszéki ülnök» (vagyis: táblabiró) jelzéssel: föltehetjük, hogy ő vala az egykori strassburgi súlyos sebesűlt. E szerint tehát fölgyógyúlt volna, de a katonai pályára alkalmatlanná válván, utóbb más téren kelle szolgálnia hazáját. Kossuth Sándor a nemzedékrend szerint a Szilágyságba szakadt ágból származott s udvardi Kossuth Mártonnak fia volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me