III. Kossuth Tamás.

Full text search

III.
Kossuth Tamás.
Ha a Strassburg alatt hősileg harczolt és hősileg vérzett Sándor huszárkapitány kényszerűségből labancz vala is; bezzeg, erős és ugyancsak állhatatos kurucz volt Kossuth Lajosnak egy másik ősnagybátyja: Kossuth Tamás, 160kinek neve az I. genealogiai táblázat alján és az V-iknek elején látható. Az ő törhetetlen, nyakas kuruczsága pedig kitűnik a következőkből.
Rákóczi fegyverei a szerencsétlen trencsényi csata után a felvidéken hova-tovább tért veszítének. Az 1708-ik év végén és az 1709-ikinek elején a császáriak Túrócz vármegyéből is kinyomták a kuruczok haderejét; azonban még az árúló Okolicsányi Pál, Kristóf és Rakovszky Menyhértéktől megmételyezett (igaz, hogy ezek alattomos eljárása ellen utóbb élénken tiltakozott) e kis megye nemességéből is igen sokan annyira kimutatták Rákóczihoz és a nemzeti ügyhöz való tántoríthatatlan hűségöket s érte mindent odaáldozó hazafiságukat, hogy a hirtelenűl reájuk tört császári hadsereg előtt meg nem hódolva, inkább szabad prédára odahagyták ősi birtokukat, kastélyaik, udvarházaikat, szóval mindenüket, és magok – többnyire csak egy szál karddal, egy-két paripával, egy-két szolgával – elmenekülének a kivonuló kurucz csapatokkal, mintsem hogy a confoederatióra letett esküjöket megszegjék. Ilyenek valának: a vármegye legtekintélyesebb földesura br. Petrőczy István tanácsúr és tábornok; br. Révay Gáspár és Imre ezredesek; br. Révay Péter, Zsigmond; Beniczky Márton, Gábor, Tamás, Mátyás és Farkas; Lehoczky György és István; Zathureczky Péter, István és Mátyás; Kossuth Tamás; Balogh György; Dávid Zsigmond; Batiz Dávid, stb.
Mindezek, és még más számosak, a német hadak elűl Liptóba, majd onnan a gr. Bercsényi Miklós fővezértől számukra rendelt téli szállásokra, Gömörmegye nyugati széleire vonúltak. Itt, Jolsván, az 1709-ik évi nyári táborozás megnyiltakor, a Trencsény, Árva, Liptó, Túrócz, Zólyom vármegyékből s Bars és Nyitra felső részeiből kibujdosott ilyetén nemességet Bercsényi összegyűjtetvén, a saját alispánjaik és szolgabiráik által pontos, tüzetes lajstromokat készíttetett létszámukról. A nagyterjedelmű összeírás július 27-kén fejeztetett be, Jolsván, s eredetije jelenleg az orsz. levéltár Bercsényi-osztályában őriztetik. Tanúsága szerint összesen 699, mondjuk kerekszámban: 700 bujdosó nemes úr volt ott szálláson és tartásban; közűlök főnemesi és nemesi «első classisú» személy 281, «második classisú» 418; «hadi szolgálatot tehető személy» 240; s katonai tényleges szolgálatban álló 39.
Ha most már e vármegyénként vezetett nagy lajstromnak túróczi rovatait vizsgáljuk: a már föntebb előszámláltak között ott találjuk följegyezve Kossuth Tamás nobilis personát, a kiről igazoltatik, hogy «első classisbeli, hadiszolgálatot tehető személy». Tehát a legjavából való volt! Azonban ő is, bizonyára mint nemesi fölkelő, a harczoló kurucz csapatok mellé sorakozva és szülőföldjét karddal kezében védve, szorúlt ki Túróczból, Heister hadai elől, mert, – mint az összeírásból kitűnik, – mindenét odahagyva, csak egy szál fegyverrel s «egy paripával» menekűlhetett.
Íme, a nemzeti szabadság ügyéért mindenét odaáldozott, törhetetlen kurucz bujdosó Kossuth! . . .
A Kossuthokkal rokon Ruttkay-családról hasonlót tüntet föl ugyane lajstrom. Ugyanis a Túróczból ekkor kibujdosott hű kuruczok között három Ruttkayt lelünk: idősb és ifjabb Györgyöt s Jánost. E bujdosó nemesség azután általában, bármennyi nélkülözés, nyughatatlanság, szenvedés között is, híven kitartott az ügy mellett egész a szathmári békekötésig, a mikor fölégetett, kifosztott, megrongált udvarházaiba, elpusztúlt jószágaiba végre visszaszállhatott.
* * *
Még Nagy Géza értekezésének a 63. l. utolsó bekezdésében Kossuth Andrásról mondottakra van megjegyzésünk. Az t. i., hogy ez az András Sáros-Patakra bizonyára nem II. Rákóczi Ferencz idejében, hanem utóbb, a szathmári béke után telepedett le. Mert azon állítás, hogy ő Rákóczinál «előkelő tiszti állást» töltött volna be: nem egyéb puszta képzelgésnél. Rákóczi udvari, hadi és gazdasági tisztjeinek sokszoros, teljes jegyzékeit ismerjük, de azokban Kossuth András nevét hiába keresnők, – akkor még a fiatal apródok között is. Hanem az a körűlmény, az a nyom, hogy e Kossuth András Fogarassy-leányt birt nőűl: igenis, Patakra vezet. Ugyanis a fejedelemnek egyik belső, megbízott udvari híve vala Fogarassy István (Rákóczi főpohárnoka), a ki a számkivetésbe is követvén urát, Lengyelországban Danczkán élt sokáig, Vay Ádám udv. főkapitánynyal 161együtt; honnét csak 1713-ban, a fejedelem engedelmével tért haza, és telepedett le a Rákóczi-ház másik régi hű embere Kőrössy György mellé Sáros-Patakra. Talán ennek a Fogarassynak a leányát – vagy unokahúgát – vette aztán feleségűl Kossuth András, és így kerűlt Patakra. De ez már a kuruczvilágon innen – s úgy látszik: jóval innen – történhetett. Mert Fogarassy a kuruczvilágban nőtlen életet élt; s ha az 1711-iki farsangon Munkácson, vagy azután Lengyelországban megnősűlt is talán: 1725–26 előtt nem lehetett neki férjhezadó leánya. Kossuth András későbbi idetelepülésére mutat azon tény is, hogy nemességi bizonyítványát Zemplénmegyében – Nagy Géza közlése szerint – csak 1744-ben hirdetteté ki. A többi mind mese.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me