Gr. Bercsényi Miklós születésnapja.

Full text search

Gr. Bercsényi Miklós születésnapja.
II. Rákóczi Ferencz fejedelem helytartója s összes hadainak fővezére, a híres szabadsághős és szabadságmartyr gr. Bercsényi Miklós bizonyára elég nevezetes alakja történelmünknek arra, hogy eddig nem ismert születésnapja elvégre pontosan tisztába hozassék.
Mi, a mikor a róla és családjáról írott monographiánk I-ső kötete világot látott és származékrendjét e becses szakfolyóiratban is közöltük: hősünk születésnapját még nem jelölhettük meg határozottan; csak annyit tüntethetvén ki a nemzedékrenden s a jelzett kötet 247. lapján, hogy Bercsényi a Vág mellett emelkedő Temetvény-várában az 1665-ik év őszén, alkalmasint szeptember vagy október hónapban jött világra. És idéztük rodostói sírkövének feliratát, mely szerint az ott 1725 november 6-án elhúnyt szabadsághős «mortuus est aetatis suae 61». Tehát legkésőbb 1665 október havában kelle születnie.
Azonban most legújabban szemünkbe ötlött s figyelmünket magokra vont egykorú adatok bizonysága szerint a fővezér harmadik neje és özvegye, Kőszeghy Zsuzsána, – a ki a rodostói síremléket készítette, – nem elég pontosan ismerte férje életkorát, a mennyiben kiderül, hogy ez nem a 61-dik, hanem csak a 6o-dik életévében hajtotta örök nyugodalomra bújdosó fejét: halála napján épen egy hónappal lévén afjabb 60 évesnél.
Bercsényi gróf az ő fénykorában – különösen pompa- és társaságkedvelő második neje gr. Csáky Krisztina idejében, – deczember 6-ikát mindig rendkívüli fénynyel, nagy, népes lakomákkal, vigadalommal ülte meg. Legkivált a kuruczvilágban országos hírűek valának a grófipár udvarában, palotáiban megült Miklós-napi ünnepélyek, – lévén decz. 6-ika, tudvalevőleg, Szent-Miklós püspök napja. Mi magunk is azt hittük eddig, hogy Bercsényi ezen napon – a mikor mindenféle kitüntetések, üdvözlések, sőt dics-hymnuszokkal való megénekeltetések tárgya volt, – csak nevenapját tartotta. Most azonban látjuk, hogy hősünknek ilyenkor kettős ünnepe vala: mert névnapja egyszersmind születésnapja is. Oka volt tehát a nagy ünnepségek adására decz. 6-dikán.
Ezt a következő adatok igazolják. Egy előkelő egyházi férfiú, s Bercsényinek egyik bizalmasa: Máthai Viza János neszter-fejérvári vál. püspök és kalocsai nagyprépost, – a volt békebiztosok egyike, – Aszalóról, 1709 decz. 3-án kelt köszöntőlevelében így gratulál a grófnak:
«Örömest az Exciád születése napán, a mely Szent-Miklós püspök napja, nem szánná drága ajándékait küldeni; de kincsekben szűkölködvén, csak minden jóknak kívánságával, mindennapi imádságival ő Excja életéért, egészségéért stb. szolgálhat.» Adja Isten, hogy Exciád maga kévánt kedve szerint sok Szent-Miklós napját érhessen és édes Hazánk Exciád életének örvendezhessen, – tiszta szívből kévánom.»*
Eredeti levél az orsz. ltár Bercsényi lymbusában.
136Így a kath. egyházfő, s az egyszerű sárospataki diák és későbbi tudós kálvinista professor, ifj. Tsétsy János, a kinek édes atyja házánál az 1708-iki pataki országgyűlés alatt a fővezér szállva volt, – a maga «Memoria Rerum Belli Hungarici» czímű, naplószerű latin krónikájában, az ezen évi Miklós-napi ünnepélyről hasonlókép emlékezik meg:
«Die 6. X-bris. Comes Nicolaus Bercsényi diem suum natalem (tehát nem név-, hanem születésnapját!) cum Principe (Rákóczi) et omnibus Magnatibus, inaudibili pompa, solemnitate et luxu celebrat.»*
L. a M. Tud. Akad. Monumentáit, Irók XXVIII. k. 378. l.
Mind a két adat egykorú, világos, közvetlen és így teljes hitelt érdemlő. Épen ezért, midőn a jelen évben egy magasállású történetkedvelő a temetvényi várromokba gr. Bercsényi Miklós születését megjelölő márványtáblát falaztatott be s minket a rávésetendő felirat szövegezésére fölkért: mi a lánglelkű szabadsághős születésnapjáúl már az 1665 évi deczember 6-ikát jelöltük, – s így igazítandók lennének a genealogiai táblák is.
THALY KÁLMÁN.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me