A markusfalvi templom czímeres emléktáblái. (Három rajzzal.)

Full text search

A markusfalvi templom czímeres emléktáblái.
(Három rajzzal.)
Három 77 czentiméter átmérőjű kerekpajzs alakú deszkára festett czímer diszítette, majdnem négy századon át, a legközelebbi időig a márkusfalvi templom falait. Az idő jól megviselte őket s ha a sors nem juttatja régi helyükről oly jó kézbe, mint a mostani tulajdonosuké, rövid időn elpusztultak volna, mint a többiek. Mert több mint valószinű, hogy eredetileg legalább még kettő – a Máriássy Istváné és Szapolyai Istváné – készült velük egyszerre.
Nézetem szerint Máriássy Istvánné csináltatta az emléktáblákat férje és férje pártfogói, a Szapolyaiak iránti kegyeletből s ha ez áll, nem felejtkezhetett meg sem férjéről, sem István nádorról, a tescheni Hedvig férjéről s két fia, János és György atyjáról, a kiknek czímeres emlékei megörökítéséről gondoskodott.
Hogy mikor készültek, pontosan nem tudhatjuk, mert évszám nincs rajtuk, de valószínű, hogy Máriássy István halála után és Szapolyai Istvánné halála előtt, tehát 1516 és 1521 között, mert az egyiken Máriássy Istvánnéról mint özvegyről, a másikon Szapolyai Istvánnéról mint élőről emlékezik meg a körirat. Az előbbeni 1516-ban lett özvegygyé, az utóbbi pedig 1521-ben halt meg.
A hol eddigelé e táblákról szó volt, többnyire epitaphiumnak mondattak, tévesen, mert a fenmaradt három tábla köriratából látszik, hogy azok életében készültek, a kiknek czímerét ábrázolják s a kiknek neve olvasható a köriratban.
A szakértelemmel kijavított czímeres emléktáblák az ezredéves kiállítás csütörtökhelyi kápolnájában, hozzájuk méltó környezetben, költötték fel a szemlélőben a mult idők borus emlékeit.
Tulajdonosuk, báró Máriássy János szivességéből a kiállítás után alkalmam volt ez emlékeket közelebbről szemügyre venni, s most az alábbi sorokban és képekben van szérencsém őket bemutatni e folyóirat tisztelt olvasóinak.
Mind a három a heraldikai hanyatlás korából való, mindazonáltal, – különösen kettő közölök – heraldikailag is nagyon érdekes, mert két nevezetes magyar család czímerkérdéséhez szolgáltatott fontos adatokat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me