I. Volt-e csaholyi Zcambai nevű család ?

Full text search

I.
Volt-e csaholyi Zcambai nevű család ?
Az itt első helyen bemutatott tábla Máriássy Istvánné czímerét – vörösben arany kerék – ábrázolja s bizonyos körülményeknél fogva különösen érdemes figyelmünkre. E körülményekkel s a czímben foglalt kérdésre való felelettel ismerkedünk meg az alábbi sorokban.
Wagner Károly «Analecta Scepusii» czímű munkájának II. részében, a 353-ik lapon ismerteti a czímeres emléket s köriratát következőleg olvassa:
«ARMA GENEROSĆ DOMINĆ LUCIĆ DE ZCAMBAI CONJUGIS QUONDAM EGREGII DOMINI STEPHANI MARIASSI SUPREMI CAPITANEI SCEPUSIENSIS».
Ennek alapján* Nagy Iván a Máriássy család 93leszármazási tábláján Máriássy Istvánnét Zcambai Lucziának nevezi, s a szövegre vonatkozó idézetben azt mondja, «hogy Kayser, a Máriássyak történetírója, a sírkő teljes föliratát nem közlé, elhagyva azon sort, hol M. István neje említtetik; tán azon okból, mert ő István nejéül Csaholyi (és nem Zcambai) Lucziát állította. Egyébiránt lehet mind a kettő is.»*
1 Nagy Iván nem az emléktáblára hivatkozik ugyan, de a sírkőre, nyilván tévedésből, mert a Máriássy István márványsirkövén, a markusfalvi templomban, nejéről nincs szó. A sírkövön következő felírás olvasható:
«Stephanus hac Tumba positus Máriássy jaceo hoc generi statuens Monumentum perpetuum ut sit Posteris ossa tegendi: Gratus eram Patrić, atque Domui Zapolyianć, ast jam mortale reddens Telluri Corpus, Animam magne qućso, suscipe Pater et Coeli optata parte repone MDXVI. Sepultus XXX. Aprilis.»
Igy közli Michćl Kayser, Compendium Historić Familić Máriássy de Márkusfalva czímű munkájában, és így van feljegyezve az «Extractus Chronologicus Documentorum Inclytae Familić Mariassy» czímű kéziratban, a Magyar Nemzeti Múzeum levéltárában.
 
1 Nyilvánvaló Nagy Iván tévedése, ő a Wagner által leírt czímeres táblát és a Kaysertől leírt sírkövet egynek vette, az elsőből elfogadta a «Zcambai» olvasását s a második feliratát hiányosnak tartotta, holott nem az. Megjegyzendő, hogy Kayser a czímeres fatáblákról nem tesz említést.
 
A Történelmi Társulat márkusfalvi bizottsága 1872. évi jelentésében fölemlíti, hogy Máriássy István neje Csaholyi Zcambai Luczia volt s hogy czímere a markusfalvi templomban egy paizsalakú kerek deszkára van festve.*
2 Századok, 1872. évf.
 
Csergheő Géza a Káta nemzetségről irott czikkében* az elmondottakban nem kételkedvén, a Csaholyi Zcambai családot kétségtelenül létezettnek tekinti s a Siebmacher-féle czímeres könyvben mint a Káta nemzetséghez tartozót mutatja be s azt mondja, hogy e család a Csaholyiaknak egyik mellékága.
3 Turul, 1889. évf. 3. füzet.
 
A Csaholyiak czímerének színeiről pedig azt mondja, hogy a Zcambai czímer szineiből következtethetők.*
1 Siebmacher, Suplement, 32. 1.
 
A Zcambai név különössége, vagy talán jobban mondva, lehetetlensége, a köriratban a Zcambai nevet megelőző de particula (a melynek csak akkor volna ott helye, ha Zcamba után i nem állana); továbbá az a körülmény, hogy a szóban forgó Lucziának sem apját, sem családja többi tagját nem hívták Zcambainak* arra indítottak, hogy az eredeti czímerfestményt megnézzem, meggyőződést szerzendő arra nézve, vajjon helyesen olvasta-e Wagner e nevet.
2 Lásd Nagy Ivánnál a Csaholyiak nemzedékrendét.
 
Ezt a köriratot Wagnertől s követőitől eltérőleg, következőleg olvastam:
«ARMA GENEROSE DOMINE LUCIE DE ZCAWHAL CONJUGIS QUONDAM EGREGII DOMINI STEPHANI CAPITANEI TERRE SCEPUSIENSIS.»
Wagner tehát a Zcawhal (Csaholy) nevet Zcambainak olvasta, a «terre» szót kihagyta s a köriratban egyszerű E-vel írt genitivusokat ć-vel irottaknak látta.
A névre vonatkozó, tehát legjelentékenyebb tévedését az magyarázza meg, hogy a W betű könnyen olvasható M-nek, a H B-nek és az L I-nek, de hogy mégsem M, B és I, hanem W, H és L van a szóban forgó névben, látszik az ide mellékelt pontos rajzból.* E táblából ismertük meg a Csaholyi czímer színeit.
3 Varjú Elemér úr «Czímertani és sphragistikai emlékek» czímű czikkében helyesen szintén Csaholynak olvasta. Turul, 1896. évf., II. füzet.
Megjegyzendő, hogy a család tagjai, valamint Kayser, soha sem hittek Zcambai Lucia létezésében.
 
Az elmondottak szerint tehát Máriássy István felesége, Lucia de Zcawhal, azaz Csaholyi Luczia volt s a Csaholyi Zcambai családot, a mely a jelen század elejétől máig a Káta nemzetségbeliek között foglalt helyet, bizvást törölhetjük a névsorból.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me