Jahrbuch der k. k. Heraldischen Gesellschaft «Adler».

Full text search

47Jahrbuch der k. k. Heraldischen Gesellschaft «Adler».
Neue Folge. IX–XI. Band. Wien, 1899–1901. 4r. IV lev., 252 old.; 3 lev., 326 old , 17 tábla és 3 lev., 156 old., 12 tábla.
Az osztrák czimertani társulat évkönyveiből egyszerre hármat mutatunk be ez alkalommal, a IX., X. és XI-ediket. A két elsőt külön ismertetni fölöslegesnek látszott, miután nagyon kevés bennük a magyar vonatkozásu anyag; az utolsóban azonban a magyar családtörténet külföldi képviselője, a fáradhatatlan Wertner Mór ismét megjelent egy tartalmas dolgozattal, a mely megérdemli, hogy érette s vele az utolsó három évben megjelent évkönyvet röviden bemutassuk.
Sorba menve a köteteken, a kilenczediket emlitjük először. Egy rövidebb dolgozaton kivül, a melyben Lampl József dr. a Kierlingek XI–XIV. századi regestáit közli, egyetlen munka foglalja el az Évkönyvet Ausserer Károlytól: A nonsbergi nemesség czimmel. Nonsberg (Val di Non) Dél-Tirolnak egyik kastélyokban s nemesi udvarházakban bővelkedő vidéke, a melynek hübérura a középkoron át a trienti püspök volt. A természeti kincsekben szegény, de festői szépségü kis tartományt nagyszámu nemesség lakta. A gazdagabb s előkelőbb családoknak a középkor végén sikerült a trienti püspökség fenhatósága alul kiszabadulni, mig a nemesség zöme testületté csoportosult s afféle nemesközséget alkotott, a minők 1848 előtt hazánkban szép számmal voltak. «Nobili rurali»-knak nevezték magukat és személy szerint is nemesi kiváltságokat élveztek. 1805-ben hivatalos összeirás szerint 420 családból állt a nonsbergi nemesség, a melynek nagy része ekkor már teljesen elparasztosodott. 1806-ban a bajorok elfoglalták Tirolt s Nonsberg is Bajorországhoz csatoltatott. Ez a foglalás végzetessé vált a nobili ruralikra; Miksa bajor király megsemmisitette kiváltságaikat és a köztük lakó parasztsággal egyenlővé tette őket. Ezt a rendelkezést Tirol visszahóditása után az osztrák kormány is érvényben hagyta, bár az egyes családoknak a nemességét – ha kellőleg igazolni tudták – elismerte.
A dolgozatot régi várak s kastélyok képei és számos szép czimerrajz illusztrálja.
A nonsbergi nemességből egy család Magyarországba is leszármazott s ez a Migazzi grófok nemzetsége, a mely Mihály Gáspár gróf személyében 1769-ben magyar honosságot nyert.
A tizedik kötetben Hauptmann a közép-rajnamenti nemességet csoportositja czimerábrái szerint, kimutatva, hogy a közös czimerü családok egymással vérségi összeköttetésben állanak. Handel-Mazzetti Viktor báró Rathalminger Gergely 1428-iki czimeres sirkövét ismerteti s ezzel kapcsolatban a genealogiai munkákban mellőzött ősi felső-ausztriai Rathalminger családot. Schlippenbach Albert gróf egy családi levéltárában őrzött XVI. századi bibliát mutat be, a mely a Praunfalk bárók tulajdonát képezte s tele van genealogiai feljegyzésekkel. Haan Frigyes báró az egykori alsó-ausztriai Landmarschallamt biróságánál kihirdetett s deponált végrendeletek kivonatait közli. A végrendelkezők közt néhány magyar is akad: Batthyány Károly grófné szül. Strattmann Teréz 1753. VI. 11.; Eszterházy Pál herczegné szül. Tököly Éva 1711. VII. 1.; Eszterházy Pál herczeg 1713.; Eszterházy József Antal gróf, 1721.; Eszterházy herczegné szül. Dessana Anna Margit márkinő, 1749. X. 19; Koháry András József gróf. 1757. IX. 18.; Koháry István gróf 1757; Megyeri Zsigmond, 1656. V. 25.; Megyery György báró, 1704. I. 22.; Megyery Izabella báróné, szül. Verdenberg grófnő, 1745, V. 14.; Nádasdy Pál gróf, 1721. VII. 30.; Pálffy Anna Terézia grófné, 1683. III. 20.; Pálffy Miklós gróf és neje Harrach Eleonora grófnő, 168o.; özv. Pálffy Miklósné Harrach Eleonora grófnő, 1680. X. 10.; Pálffy Miklós József gróf, 1707; özv. Pálffy Szidónia Ágnes grófné szül. Liechtenstein herczegnő, 1718. I. 9.; Pálffy Katalin Erzsébet grófnő, (év?); Pálffy Miklós gróf, 1732.; özv. Pálffy Antónia grófné szül. Souches grófnő, 1748. IX. 28.; Serényi János Károly gróf, 1690. XII. 31.; Serényi Lipót gróf. 1710. VIII. 27.; Serényi grófné sz. Sternberg Teréz grófnő, 1756. X. 1. Zrinyi grófné szül. Löblin Zsófia bárónő, 1676. VIII. 10. Végül a szerkesztő, Pettenegg gróf ismerteti a Reichstadti herczeg czimeit és czimereit.
A tizenegyedik kötet első czikke Wertner Mór tollából folyt; czime: Genealogiai kutatások. Két részre oszlik; az első a Hunyadiak származásával foglalkozik s magyarul is megjelent a Hunyadmegyei Történeti és Régészeti Társulat XI. évkönyvében. Ez a dolgozat folyóiratunk olvasói előtt bizonynyal ismeretes, már csak azon polemia révén is, a mely felőle a mult évi folyamban olvasható. A másik rész nem annyira a genealogiához, mint inkább a köztörténethez tartozik A németek bevándorlása és a nagyszebeni prépostok a XIV. század végéig. A németek bevándorlásának kérdése már sokakat foglalkoztatott s lapokat lehetne megtölteni az idevágó munkáknak csak a czimeivel is. Wertner mellőzi az irodalomból merithető adatokat és egyedül az oklevelekre támaszkodva bizonyitja, hogy hazánkba Németország minden részéből jöttek telepesek s hogy a «Saxones» elnevezés nem csak valóságos szászokat, hanem egyátalán német jövevényeket jelentett és csupán ezen elnevezés alapján nem szabad valamely német telep faji hovátartozandóságát eldönteni. Érdekes, a mit Nagy-Szeben alapitásáról mond. Szerinte a német bevándorlók először valamely már 48régebben fennálló Szebény (később Szeben) nevü hely mellett alapitották meg villa Hermanninak nevezett telepüket. A két hely az idők folyamán egyesült s innen kezdve a két nevet felváltva, sőt (mint ma is) egymás mellett használták. Mert kétségtelen, hogy ha Szeben első neve Hermannstadt vagy Hermannsdorf lett volna, úgy a magyarok s az oláhok vagy átvették, vagy leforditották volna az uj telep nevét, de semmi esetre sem adnak annak egészen eltérő nevet. Viszont a szászok sem kereszteltek volna el uj névre egy helységet, a melybe ők csak betelepültek s a mely már akkor meggyökeresedett nevet viselt.
Fejtegetéseihez kapcsolja a szebeni prépostok lajstromát, minden egyesről összegyüjtve a megszerezhető életrajzi adatokat. Munkája sok uj adatot tartalmaz s Erdély és a szászság történetirói jó forrásra lelnek benne.
A második czikk Pettenegg gróftól való s a heraldikai diszü könyvkötésekkel foglalkozik. Mükedvelő munka, mükedvelők számára. Jóval érdekesebb ennél H. G. Ströhlnek orosz-ázsiai czimertekercs czimü dolgozata. Oroszország csak a XVIII. században állapitotta meg egyes részeinek, kormányzóságainak s városainak czimereit. E czimerek azonban nagyrészt éles ellentétben voltak a heraldika szabályaival, a miért is a mult század derekán az orosz kormány egy német tudóst, Köhne Bernát bárót az összes területi czimerek revideálásával s kijavitásával bizta meg. Az általa megszerkesztett, szigoruan szabályos czimereket három 1857-ben kiadott czári ukáz hagyta jóvá s ezek a czimerek ma is érvényben vannak.
A czimerek nagy része a német heraldikus javitásai daczára is nagyon magán viseli az egzotikus jelleget. Sok bennük a «jelenet» és telve vannak olyan ábrázolásokkal, a minőket csak a legujabb kor romlott izlése honositott meg a czimerekben. Gyakoriak például a csoportositott hadi emblémák, természetesen ábrázolt házimacskák s hasonlók. Achalzych város czimerében az Ararát hegye Noé bárkájával, Goriéban két kéve által kisért leomló torony, Petropawlowskéban csinos tájkép megrakott tevével s ennek vezetőjével, Barnauléban füstölgő vaskohó látható. Ströhl czikkét számos szövegkép és kilencz szines nyomásu tábla disziti. Mirbach-Harff Ernő gróf folytatja a német rend mestereinek és komturjainak még a VII. évkönyvben megkezdett lajstromát. Bezárja a kötetet Ströhl rövid czikke az angol czimerkirályok hivatali czimereiről.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me