K. E. Graf zu Leiningen- Westerburg. Deutsche und österreichische Bibliothekzeichen, Exlibris.

Full text search

K. E. Graf zu Leiningen- Westerburg. Deutsche und österreichische Bibliothekzeichen, Exlibris.
Ein Handbuch für Sammler, Bücher- und Kunstfreunde. Stuttgart, Julius Hoffmann, 1901. 8-r. 1 lev. XVIII. 610 oldal, 6 műmelléklet.
Az exlibrisek, könyvjelzők a heraldikusra nézve általában érdekkel birnak, miután a legtöbb ilyen műlap czimerrel van ellátva. Ez a munka azonban eltekintve attól, hogy az exlibrisekről kitünő áttekintést nyujt s mintegy kétszázötvenet hasonmásban is közöl, czimertani szempontból különösebb figyelmet érdemel. A szerző, a ki a heraldikának is szakavatott művelője, egy teljes fejezetet szentel a czimertannak, a melyben «Über deutsche und englische Heraldik» czim alatt a heraldikai izlésről nyujt igen érdekes elmefuttatást. Szembeállitja az ujabb angol heraldikát a némettel; rámutat, hogy a középkor végén közös iránynak hódoló két nemzet miként távolodott el egymástól s mint romlott meg ujabb időben a czimertani izlés Angliában, mig ellenben a németek szakitva czopf-idők rossz irányával, teljesen a XIV–XV. század kitünő mintáihoz tértek vissza.
Ezt a fejezetet magyar heraldikusainknak is figyelmébe ajánljuk. Könyveinkben, épületeinken s mindenütt, a hol czimereket alkalmazni szokás, hemzsegnek az izléstelen, a heraldika gyökeres szabályait megcsufoló czimerek. Össze nem illő pajzsok és sisakok kerülnek egymás mellé; csőrsisakon rangjelző korona, a korona fölött lebegő sisak, háromszögű pajzson szük nyaku rostélysisak s hasonló szembántó izléstelenség nálunk is mindennapos. Ideje volna, hogy XIV–XV. századi czimereink szép, korrekt stilusához térjünk vissza, a melyeknek még az az érdemük is meg van, hogy bizonyos nemzeties vonást lehet rajtuk felismerni.
A munkában nehány magyar könyvjelző is fel van emlitve, természetesen az osztrákok között. Sajnos, hogy a nyugaton még ilyen előkelő szinvonalon álló könyvekben is gyakori az e fajta hiba; az «alapos» németek ma is az ötven év előtt készült földrajzi és történelmi kézikönyvekből meritik ránk vonatkozó ismereteiket.
E.
Kérelem. Dr. Megyery István úr azon kéréssel fordul olvasóinkhoz, hogy a ki tudomással birna arról, ki volt a neje a Buj községben 1759 körül élt Nagyváthi és Mágócsi Porkoláb Mártonnak, sziveskedjen azt vele a szerkesztőség útján közölni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me