A Pannonhalmi Szent Benedek-rend története, XI. kötet. A tihanyi apátság története, II. kötet, 1701-től napjainkig. Irta Sörös Po…

Full text search

A Pannonhalmi Szent Benedek-rend története, XI. kötet. A tihanyi apátság története, II. kötet, 1701-től napjainkig. Irta Sörös Pongrácz, Budapest 1911. 1–991. l.
A majd ezer oldalas vastag kötet a tihanyi apátságnak az elmult kétszáz évbeli történetét adja. 47A rend történetében nagy ismerettel rendelkező szerző nyolcz fejezetre osztva tárgyalja a több helyről összegyüjtött, nagyobbrészt kiadatlan levéltári anyagot.
Az apátság általános történetéről szóló első fejezetben leirja, miként kerül Tihany az aradi vár felszerelésére adott 10,000 forintért 1701 julius 9-én az altenburgi apátság birtokába, a mivel a benczés-rend azt akarta elérni, hogy idegenek kezére ne jusson az apátság. De az osztrák rendtagok nem sokáig birják Tihanyt, 1716 junius 7-én a fenti összeg kétszereséért a most már jobb viszonyok közt levő pannonhalmi apátság kormánya alá kerül. Az átengedés körül elkövetett formahibák miatt azonban csak három év mulva vehetik a magyar benczések Tihanyt birtokukba.
Az apátokról szóló második fejezet tovább folytatja a történetet. Grassi Vilibald (1719–1740) az első kinevezett tihanyi magyar apát, a kit Lécs Ágoston (1740–1760) majd a szent életü s az apátok sorában kiváló Vajda Sámuel (1760–1795) követnek. Az utóbbi élete másfél tizedében már nem áll Tihany élén, mert a rend eltörlése kimondatván 1787 januárjának első napjaiban a rendtagok elhagyják a monostort. A mikor a rend visszaállittatott, a pannonhalmi apátok egy teljes évtizeden át nem neveznek ki tihanyi apátot. A felsőbbség azonban károsnak találja az állapotot, igy kerül 1817-ben Horváth Pál az apátságra. Az ő halála után megismétlődik az interregnum, 1832–1837-ig csak megbizottak vezetik az ügyeket, miután Czinár Mór nem fogadta el a jelölést. 1838–1850-ig a tudományos kutatásokban örömét lelő Bresztyenszky Béla, 1864–1891-ig Simon Zsigmond, az ő halála óta pedig Halbik Cziprián ül az apáti székben.
Bőven irja le a szerző az apátság egyházjogi fejlődését is. Tihany felett a visszaszerzés után az esztergomi érsekek gyakorolják a főpásztori joghatóságot, később a gyakorlat folytán Pannonhalma magáénak tartja a jogot. Vajda apát a veszprémi püspök fönhatóságát ismeri el, de a király az esztergomi érsekség mellett dönt. A rend eltörlésének ideje alatt mégis a veszprémi püspökség nyomul előtérbe, a kinek fönhatósága azután végleg meg is marad. Az apátok kinevezése a pannonhalmi főapátot illeti meg, a királyé a megerősités, azonban a rend seniorjait is meg kell a jelölésre nézve hallgatni. Az avatás jogát szintén a főapátság kivánta megszerezni, de a veszprémi püspökségé maradt.
A kötet negyedik fejezete a lelkészkedést és népoktatást tárgyalja. Hogy az osztrák rendtagok Tihany gondozásáról lemondtak, főleg azért történt, mert nem tudtak a lelkipásztori teendőknek megfelelni, magyar nyelvű ujonczok neveltetése pedig igen nagy terhet rótt volna a vállukra. Pannonhalma ellenben tőle telhetőleg igyekszik a hivek elhanyagolt gondozását javitani, Lécs apát maga is beáll téritőnek, a templom épitése, a plébánia szervezése s a konvent ügyeinek elrendezése pedig Vajda Sámuel érdeme.
Az apátság közjogi helyzetéről irott ötödik fejezet ismerteti az apátok megjelenési jogát az alsó tábla ülésein, a szomszédos megyék tárgyalásain. Megtudjuk, hogy a tihanyi apátnak volt pallosjoga és uriszékeket is tartottak.
Tihanynak fekvése fontos helyet biztosit a környék védelmében. Mindamellett 1702-ben végvárát a haditanács leromboltatta, őrségét feloszlatta. A várbeliek a szabadságharcz alatt a kuruczokhoz csatlakoztak, a minek következtében a rendház és lakói is sok zaklatást szenvedtek a német katonaság részéről. Az örökösödési háboruk idején az apátság is kiállitja katonáit a királyné védelmére. Utoljára 1849 tavaszán szerepel Tihany mint esetleg felhasználható erőditvény. Gaál Miklós mérnök hozzá is fog a munkához, hogy Görgey csapatai részére a félszigetet megerősitse, de a beállott változások miatt nem sokára abba hagyta a munkát.
Az apátság zalai és veszprémi birtokai: Tihany, Aszófő, Kisszőllős, Örvényes, Balatonfüred falu és fürdő, Kék, Arács, Fülöp, Szentandrás, Tósok, Somogy megyében pedig Endréd, Zamárdi, Szántód, Teleki és Kapoly. A kötet ezen része szintén igen értékes anyagot foglal magában. A szerző bőven elmondja az egyes birtokok nagyságát, kezelését, jelenlegi felszerelését, több helyen képpel kisérve a leirtakat. Mindenki érdeklődéssel olvashatja egyebek közt azt, a mit a füredi savanyuviz kezelése s általában a fürdő fejlődéséről elmond.
Az utolsó fejezetben a konvent belső életét tárgyalja az iró, kitérve minden apró adatra, a mit érdemesnek talált följegyezni. Az apátság levéltárában, a XVII. század végétől kezdődnek az oklevelek, a melyek egy részét Pannonhalmán őrizték. A levéltárra nagyobb gondot 1850 körül kezdenek fordítani, a mikor a perjelt bizták meg a kezelésével. Ezen időtájban készül az iratok első kimeritő lajstroma is. Felállitása capsákba történt birtokok szerint. A könyvtárnak ennél is mostohább sorsa volt. A régibb időből alig maradt fenn egy-két feljegyzés az apátság könyveiről. Az 1831-ben készült összeirás szerint 919 mű volt Tihanyban 2121 kötetben. Bár később több intézkedés történt a könyvtár rendezése és megóvása érdekében, érdemleges gyarapodást nem találunk. A jelenlegi apát gondoskodott a könyvek szakszerinti felállitásáról, pontos katalogizálásáról és elhelyezéséről. Érdekes, hogy a konvent tagjai már a XVIII. század derekán járatják a regensburgi ujságot s később az első magyar hirlapokat is.
48A kötetet harmadfélszáz oldalra menő oklevéltár egésziti ki, a melynek darabjaiból kiemelkednek az 1802-ik évi átadáskor felvett összeirások az apátsági birtokok állapotáról, az 1816. és 1846. évben lefolyt egyházlátogatások jegyzőkönyvei. A szöveghez csatolt kimeritő név és tárgymutató itt is megkönnyiti a mű használhatását. A kötet megjelenése azért nemcsak a rend története iránt érdeklődőknek, hanem a magyar kultur és köztörténettel foglalkozó minden szakembernek is örömére szolgálhat, a benczések történetével összefüggő sok kérdésre feleletet ad. A mű nyelvezete mindvégig magyaros, kiállitása a megelőző köteteknél már megszokott előkelő.s
B. Sz. L.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me