Az utolsó nemesi felkelés. Szerkeszti R. Kiss István, Budapest 1909; 1911. t. k. I– XV, + 1–367 l., II. k. I–VIII + 1–408 l. Ára …

Full text search

Az utolsó nemesi felkelés. Szerkeszti R. Kiss István, Budapest 1909; 1911. t. k. I– XV, + 1–367 l., II. k. I–VIII + 1–408 l. Ára 30 korona.
Győr megye 1908-ban mozgalmat inditott arra, hogy az 1809-ik évi magyar felkelés százéves fordulóját az ország megünnepelje. A magyarlakta megyék örömmel fogadták az eszmét s elhatározásuk arra szólt, hogy megiratják Rugonfalvi Kiss Istvánnal, akkori győrmegyei levéltárnokkal a felkelés hiteles történetét s országos ünnep keretében emlékeznek meg az elesettekről. A nemes elhatározás maradandó emléke ime három év elmultával előttünk fekszik, az ünneplés politikai okokból elmaradt.
Kiss az előtte kezdettől fogva ismert nehézségek daczára lelkesen fog hozzá a munkához, érzi, hogy Kisfaludy Sándor örökébe lép, a mikor az osztrák részről szándékosan ferdén megvilágitott s gyakran a magyarok által is félreértett események hü leirására, a kigunyolt felkelők emlékének tisztázására vállalkozik.
A mű első kötete a felkelés általános történetét tartalmazza. Az előszóban elmondja Kiss a mű létrejöttének feljebb emlitett történetét, felsorolja a használt kéziratokat és nyomtatványokat. A tárgyalás maga három részre oszlik. A kötet legnagyobb része (9–283. l.) a felkelés történetéről szól. Ebben Napoleon viszonyát vázolja ügyesen Ausztriához, vázolja saját felfogását is, megemlitve a magyarokhoz intézett felhivás létrejöttének történetét. Jogosan veti fel a kérdést, vajjon a császári ház iránti hálából nem fogadták-e el a magyarok Napoleon felhivását az elszakadásra. Nem, bizonyitja lelkesen a mű irója; hanem a nemzetünket jellemző nemes érzésből, a mely a védelmet kérő megtámadottat nem hagyja elveszni. Mások által is sokszor tárgyalt alakban, de szintén meggyőző módon mutat rá Kiss arra, hogy az Ausztriával való együttélésünk átka kezdettől fogva a császári ház és tanácsosainak bizalmatlansága irántunk. 46Ez a kormányzási rendszer I. Ferenczben volt a legerősebb. Bajba jutva felhivták 1808-ban a nemzetet, ragadjon fegyvert a trón védelmére. A nemzet a legnagyobb, az előző évtizedekben tapasztalt sokszoros alkotmánysérelem után hősi önuralommal siet a király szavának eleget tenni, a megyék egymás után szavazzák meg a szükséges költséget, embert, a kormány ellenben megszegi igéretét, használhatatlan, ócska fegyvert ad a felkelők kezébe, a kik igy tehetetlenekké válnak a francziák lelkesedéstől tüzelt, jól felszerelt ezredeivel szemben. Ezért kellett a magyar ezredeknek meghátrálniok.
A kormány József nádornak és Károly Ambrus esztergomi érseknek népszerüségét használja fel arra, hogy a nemzetet a kivánt áldozat meghozatalára rávegye. A bécsiek által Rákóczinak csufolt nádor bejárja a megyéket, buzdit mindenfelé, a primás szintén elkövet minden lehetőt a siker érdekében. Az országgyülésen nem volt akadálya a felkelésnek, de a határozat erélyes és gyors végrehajtása mégis a nádor érdeme. A szerző felsorolja a továbbiakban a felkelés szervezésének sokféle akadályát. Ezek voltak: az 1808-ik évi megyei összeirások hiányosak voltak, ujat kellett végezni, nem tudják a szükséges költséget kimutatni, végül országos pénztárt állitanak fel s kimondják a felkelés kötelezettségének főbb elveit, megállapitják a megyék hozzájárulásának kulcsát. Részt vett a felkelésben 17,266 lovas és 20,361 gyalogos, a kiket a lovasságnál 18 ezredbe, a gyalogságnál 1210 emberből álló zászlóaljakba osztottak be. Ismerteti továbbá a mű a felkelők részére irt szabályzatot, a felkelés vezetőségét; panaszosan emliti meg, hogy a vezérkarban feltünő módon mellőzik itt is a magyarokat. János főherczeg fővezérről kedvezőtlen, de pártatlan birálatot mond a szerző s a nádor bizonyságával mutatja ki, hogy a felkelőktől a felszerelés hiánya miatt mit se várhatott a hadvezetőség. Igen bő anyagot hoz fel a mű a győri csata előkészületei és lefolyásának ismertetésére (144–293. l.)
Az első kötet második részében mintegy 40 oldalon ismerteti Császár Elemér a felkelés magyar irodalmát az egykoru emlékektől kezdve a legujabb korig, összefoglaló és áttekinthető teljességben. Végül a harmadik rész többnyire Rexa Dezső gyüjtéséből az irodalomban megjelent, vagy szájhagyomány utján megőrzött anekdotákat beszéli el több-kevesebb magyarázó szöveg kiséretében.
A mű második kötetének eleje közli Kisfaludy Sándor: Az insurrectio hősei czimü kéziratának magyar forditását, a lovasezredek és gyalogzászlóaljak külön történetét s névjegyzékeit, a felkelés költségeinek összegezését, végül a két kötetben közölt 26 kép felsorolását.
Megvallom, a mü elolvasása engem meggyőzött arról, hogy a felkelést eddig hibásan néztük le, hogy felkelési jogunk ezen utolsó megnyilvánulása a nemzeten kivül álló okokból nem érte el czélját. Jól esett látnom azt a felbuzdulást és meggyőződést, a melylyel a szerző a megbizatásnak eleget tenni igyekezett. Ugy látom, hogy az összegyüjtött nagy anyagot ügyesen csoportositotta, a munka beosztása áttekinthető és világos. Az irodalmi rész azonban nem oly teljes, mint a megyei levéltárakból egybegyüjtött becses forrásanyag. Feltünt előttem, hogy Kronesnek Aus dem Tagebuche Johann's von Oesterreich, Innsbruck 1891. czimü munkáját nem használja; Wertheimer Ede értekezése József nádor eszméi Magyarország és Ausztria regenerálásáról 1810-ben (Budap. Szemle 1881.) Széchenyi István levelei a felkelésről s Zichy Antal jegyzetei (Sz. I. levelei szülőihez) elkerülték a figyelmét. A győri csatára is érdekes részletek találhatók Ujváry István értekezésében: Az 1809-i győri ütközet taktikailag szemügyre véve (Tudománytár 1844), Hertelendy Károly: Nemes felkelő ezredek az 1809-iki győri csatában, Veszprém 1809 (két kiadást ért); a muzeumi kéziratok közül Gory Zsigmond 200 lapos Mindennapi jegyzések a a magyar felkelő seregnek hadi történetei felől czimü művében, Nagy Imre katonai számadásai és naplóiban és Torma József országgyülési irataiban találunk még érdekes részleteket a felkelés történetére.
Helyesnek találom azt, hogy a rövid beszédeket, kiáltványokat a szerkesztő teljes szövegökben közli, zavarólag hatna, ha az ilyenféléknek külön utána kellene az olvasónak keresgélnie. Gosztonyi János naplójának szószerinti közlését ellenben (113–-137.) nem látom feltétlenül kivánatosnak. Hogy néha a szerzőt elragadja heve a kormányzás megitélésében, buzgóságából érthető. Igy esik meg vele az is, hogy I. Ferenczet hibáztatja, a miért a seregnél a front mögé huzódik (68. l.) Szivesen láttam volna azt is, ha a műben közölt képek mindegyikénél megmondja, eredetije hol s kinél van. Végül az olvasók nevében kivánom, hogy a szerző mielőbb váltsa be a második kötetben bejelentett igéretét, készitse el a részletes névmutatót, a mely a mű használatát, főleg a második kötetét, nagyon meg fogja könnyiteni. Ismétlem, hogy Kiss jelen munkája is értékes gyarapodását jelenti a magyar történeti irodalomnak.
B. Sz. L.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me