A pannonhalni szent-Benedekrend története. XII. a. kötet, a dömölki apátság történet. Irta Pacher Donát. Budapest 1912, 1–644 + 2…

Full text search

A pannonhalni szent-Benedekrend története. XII. a. kötet, a dömölki apátság történet. Irta Pacher Donát. Budapest 1912, 1–644 + 2 l.
A magyar benczések nagy monografiájának sorrendben utolsó előtti megjelenését tekintve utolsó kötetében Pacher Donát, a soproni főgimnázium igazgatója a vasmegyei dömölki apátság viszontagságos multjáról számol be. Az apátság ősi temploma most a pórdömölki gazdasági kertben megcsonkitva félszernek szolgál, az apátságnak romjait sem lehet megtalálni. Az iró a templom román jellegéből azt következteti, hogy a lébényi, zámboki, kapornaki, horpácsi templomokkal egyidőben a XIII. század első felében épülhetett. Nem királyi alapítás, hanem nemzetség 92de sem az alapitás éve, sem a kegyuraságot gyakorló nemzetség neve nem állapitható meg biztosan. Az Árpádok korából csak egy apátját ismerjük Dömölknek, Jakabot 1252-ben, a XIV. század apátjait 1360-ig kevés hiánynyal, a XV. századból hármat, a XVI.-ból egyet. A szerzőnek nagy munkát kellett végeznie, hogy a történelemben szerepet nem vivő apátság történetére vonatkozó kiadott és kiadatlan anyagot összegyűjtse. A mű elolvasása azon meggyőződést keltette bennem, hogy a munkát nem sajnálta, s hogy szeretettel foglalkozik felvett tárgyával. Az apátság történetét hét fejezetre osztva mutatja be előttünk.
A középkori események rövid, de világos összefoglalása képezi az első részét a munkának. 1252-ben az apátság kegyurai Merse fiai Jakab apáttal együtt megegyeznek Pápa fiával Mártonnal Kamund birtokot illetőleg, 1357-ben András apát Szigfrid pannonhalmi apát káplánja, a két apátság egymás közt való viszonyát még egy-két esemény világítja meg 1409-ben János opuliai herczeg és pannonhalmi kormányzóval, továbbá 1409-ben és 1458-ban a kegyuraságot gyakorló Ostfiakkal. A XVI. század elején a pannonhalmi főapátokká lett apátok fiókapátsággá teszik Dömölköt, a melynek önállósága örökre megszünik.
Két századon át (1516–1720) tart az apátság «élőhalott» korszaka. A törökök pusztító becsapásai a megye területére, a protestantizmus elterjedése, majd Bethlen felkelése jóformán az utolsó életerejétől is megfosztják a dömölkieket. Az apát egymaga, vagy egy-egy rendtársával éldegél a megfogyatkozott birtokokból, a XVII. század elejétől kezdve nem benczéseknek adományozzák az apáti czimet, ekkor a rendház is elpusztul. Magger Placzid pannonhalmi főapát 1662-ben Győri Lászlót azon feltétellel nevezi Dömölkre apátnak, hogy székhelyén lakjék, de ez a viszonyok, az apátság állapota miatt akkor nem volt megvalósítható. Az apátság helyzete a javulás helyett a kurucz-korszak végéig inkább sulyosodik, hol van apátja, hol nincs, máskor kettő is van egyszerre, de azok se mozdítják előre a megujhodást.
A feléledés első jelenségeire Csatay Jeromos és Lancsics Bonifácz apátok idejében akadunk (1720–1738). Rendbehozzák mindenekelőtt az ősi templomot, három szobából álló lakóházat raknak fölébe, s onnan kezdik meg Kemenesalja visszatérítésének nehéz munkáját.
A mű negyedik fejezete a mai Kis-Czell keletkezését mondja el. Ez a magva az egész munkának. A kit a magyar benczésrend Mária Terézia alatti küzdelmei érdekelnek, a ki erős lelkek harcza iránt érdeklődik, olvassa el a munka ezen kiváló tollal és történetirói érzékkel megirt fejezetét. Kaptik Oddo sanktlambrechti benczés nevéhez fűződik az apátság mai székhelyének megalapítása. A kiváló egyházi iró magány után vágyódik, átlép a magyar benczések közé, s kinevezik dömölki apátnak. Lelke két irányban űzi szünet nélkül: az ifjuság nevelésének előmozdítására Szent-István lovagrend és nemesi akadémia alapításával bajlódik, de ezen törekvése a hivatalos hatóságok és saját főapátjának ellenkezésén megtörik. Azután a dömölki apátság fényének emelésének szenteli erejét. Ezen a téren is ellenállással találkozik, gazdálkodni, pénzzel bánni nem tud, a csodatevőnek bizonyult Mária-képhez pedig ezrével mennek a zarándokok. Az apát a hivek lelkének gondozására segítséget kér Pannonhalmáról, de nem kap, kénytelen tehát maga gondoskodni ilyenekről. A lelkészek részére házat, templomot építtet 1745–47 között. Csodálatra méltó kitartással küzdvén meg az anyagi bajokkal, Sajghó főapát féltékenységével, ellenfelei támadásaival. Kenyértörésre kerül a sor 1750 őszén, a mikor az apátság számára 30 ujonczot fogad fel és a főapát tiltakozása ellenére felesketi őket. Sajghó panaszára a királyné 1751 októberében a göttweigi kolostorba küldi Kaptikot, a főapátot pedig megdorgálja. Dömölk élére kormányzók kerülnek, 1768-ban nevezik csak ki Mákóczyt apáttá. Ő gondoskodik a most is fennálló templom és rendház felépítéséről és felszereléséről.
A fejlődésre rövid idő multával bekövetkezik II. József korszaka. Pannonhalmával együtt a fiókapátságokat is feloszlatja a mindent az állam érdekei szempontjából elbiráló császár. Az összeiró biztosok elszélesztik a rendtagokat, a vagyont leltárba irják, a könyvtárt felküldik Pestre az egyetemi gyűjteménybe.
A mű hatodik fejezete az apátságnak a visszaállítás óta eltett idejével foglalkozik, a szervezés részleteit, az 1802 óta élt apátok jellemzését nyujtja, az utolsó fejezetben pedig sorra veszi az apátsághoz tartozó birtokokat, meghatározza helyüket, s elmondja mindazt, a mit történetükre vonatkozólag a közép kórtól kezdve talált. A kötethez járuló függelék az apátságban élt rendtagok névsorát nyujtja, az oklevéltár a Dömölkre vonatkozó legfontosabb 133 okiratot közli 1252–1910-ig, a név- és tárgymutató ebben a kötetben is hasznos kiegészítője a közölt anyagnak.
B. Sz. L.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me