A Budai Basák Magyar nyelvü levelezése I. 1553–1589. A M. T. Akadémia megbizásából szerkeszti: Takáts Sándor, Eckhart Ferencz, Sz…

Full text search

A Budai Basák Magyar nyelvü levelezése I. 1553–1589. A M. T. Akadémia megbizásából szerkeszti: Takáts Sándor, Eckhart Ferencz, Szekfü Gyula. Budapest. 1915. Franklin Társulat nyomdája. Ára 12 korona.
Összesen 451 darab levelet foglal magában e kötet, mely adataival siet megerősiteni azt a felfogást, hogy a hódoltság történetének rendszeres feldolgozása még mindig nem késett el és még mindig feltárásra várnak jelentékeny források. A kötet 37 év történetéből tár fel anyagot. Megszólaltatja a legjelentékenyebb egyéniségeit a korszaknak. Nem róluk olvasunk, hanem maguk beszélnek. Ez még inkább emeli a kötet jelentőségét. E levelek jórészének küldői a nagyságos basák, a török szultán budai megbizottai, vagy a mint magukat nevezni szerették: főhelytartói és Magyarország gondviselői. Hangjuk hol engesztelékenyen szelid, hol lobogó haraggal indulatos; kérnek, fenyegetnek, csak óva se lépve le a cselvető praktika járt országutjáról. Ezt szem előtt tartva kell leveleiket olvasni is. Magukra sokat tartottak; náluknál kevesebb emberekkel nem igen álltak szóba, de a náluk előbbvalókkal is ugy beszéltek, mint egyenranguak s ezt a soaverain hangot a császárokkal szemben sem tompitották. Eleinte latin volt a levelezés nyelve, de nem hosszu idő mulva magyarra forditották a szót. Oroszlán basa 1565-ben meg is irja Miksának nyiltan, hogy ha neki ezután ir, magyar nyelven irasson; ettől kezdve a század végéig csaknem általánosan magyarul beszél hazánk sorsa dolgában a bécsi diplomatia.
A sok apróbb és nagyobb adat, az írók és czímzettek fontossága emeli a kötetet a hódoltságtörténet elsőrangú gyüjteményévé. A szerkesztők a legjobbat adták, a mit adhattak. Olvasásuk a kiadás módszereinek legújabb álláspontján áll s a tökéletesen szöveghü kiadásra való teljes törekvést mutatja.
Zs.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me