R. Kiss István. A magyar állam czímerei. A debreczeni m. kir. tudomány-egyetem népszerű főiskolai tanfolyamán tartott előadások 1…

Full text search

R. Kiss István. A magyar állam czímerei. A debreczeni m. kir. tudomány-egyetem népszerű főiskolai tanfolyamán tartott előadások 1910–17. évi sorozat. 14. szám. 24 l. Ára 60 fillér.
Szerző a nagyközönségnek tartott előadásában nem bocsátkozott a részletekbe, hanem a czímerrendezéssel kapcsolatos kérdések lényegéhez akarta nagy vonásokban megrajzolt képben közel hozni hallgatóságát s ennek folyamán több érdekes új szempontot vetett fel és világitott meg.
Legelső czímeres emlékeinkben Imre és II. Endre 63oroszlánokkal megrakott pólyás czímerében azok komplikált volta miatt egyesitett czímert lát s szerinte az egyesités azon kompromisszumot fejezi ki, mely a patrimonialis és alkotmányos irány közt létrejött. E szerint az egyesitett czímerben a nemzet (csikok) és az Árpád-család czímerének (oroszlán) motivumait kell keresnünk.
A kettős kereszt felvételére IV. Béla alatt az ősi reminiscentián kivül az az ok hatott, hogy őt nem sokkal trónralépése után felszólitotta a pápa, hogy inditson háborut az eretnek bolgár czár ellen. E jelvény tehát, a támadó jellegü kettős kereszt, mely a magyar királyoknak addig is hiven betöltött hivatását jelzi a szomszéd pogány és eretnek népekkel szemben, nem függhet össze a kizárólag védelmi szervezetű országgal, hanem csak a királysággal.
Az Árpád-korból tehát két czímert örököltünk: a vágásos pajzsot és a kettős keresztet; a vágásos pajzsban az egyik szin (vörös) az Árpád-családé, a másik (fehér) pedig a vezérek korából való és a nemzeté. A kettő együtt a nemzet czímere lett; a kettős kereszt pedig a királyi méltóság állandó jelvénye.
Előadása második részében a középczímert ismerteti és czímerünk történetét a Habsburg-házbeli királyaink alatt, végül pedig a legutóbbi czímerrendezés jelentőségét méltatja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me