Szentpétery Imre. Szent István király pécsváradi és pécsi alapítólevele. Ért. a Tört. Tud. köréből XXIV. 10. 1918. 1–64. l.

Full text search

Szentpétery Imre. Szent István király pécsváradi és pécsi alapítólevele. Ért. a Tört. Tud. köréből XXIV. 10. 1918. 1–64. l.
Bresslaunak ama megállapításához, hogy Szent István hiteles oklevelein a német uralkodói kanczellária Heribert C.-vel jelzett írójának fogalmazása mutatható ki, fűzi fejtegetéseit a szerző. A pannonhalmi oklevél dátumának 1002-re való javításával igyekszik kiküszöbölni a nehézséget, a melyet az okozott, hogy az említett író még 1002-ben is a német kanczelláriában dolgozott. Az ő fogalmazása mutatható ki Szent István veszprémi alapítólevelén is, mint Bresslau azt megállapította; a német tudós nem foglalkozott azonban közelebbről a pécsváradi alapítólevéllel, mely, bár Heribert C. kezemunkájára vall, oly tárgyi és nyelvészeti kifogásokra ad okot s apróbb elszólásaival annyira elárulja a czélokat, a melyekkel készítették, hogy nem tarthatjuk hiteles oklevélnek. Rövidebb formája, mely egy 1329-iki átiratban maradt fenn s a mely első tekintetre, kihagyván a hosszabb példánynak leggyanusabb részeit, megbízhatóbbnak látszik, egyes áruló jelek tanusága szerint nem más, mint a hosszabbnak kivonata. A pécsváradi oklevélnek formulái s fogalmazása hű utánzata a pannonhalmi és pécsi alapítólevelekének, holott Heribert C.-nek épen az a legjellemzőbb sajátsága, hogy nem szokta saját magát pontosan ismételgetni. Hamisítvány tehát a pécsváradi alapítólevél; a pannonhalmi és pécsi levelek mintájára készült a XIII. század első évtizedeiben, a mikor az oklevelek hamisítása Európa-szerte nagyobb arányokat öltött. A pécsi alapítólevél, mely többszörös átírás után maradt fenn, átalakított formájú, de hiteles oklevél és szintén Heribert C. kezéből való. Ily módon a szent király reánk maradt összes hiteles levelei – a déli hatást mutató veszprémvölgyi oklevelet leszámítva – azt bizonyítják, hogy az egész okleveles gyakorlat egy idegen férfi működésének eredménye volt. Valamikor tapogatódzva, az első magyar király okleveles gyakorlatának mérveit illetőleg teljes bizonytalanságban indult meg a kritika a fennmaradt oklevelek fölött; Szentpétery munkája mutatja a szédítő haladást, a melyet a diplomatika modern eszközei a középkori oklevélkészítő munka beható ismeretével és a nemzetközi hatások megfigyelésével elérhetnek.
Hajnal István

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me