A fogarasföldi Boér-család.

Full text search

A fogarasföldi Boér-család.
A Boér-család eredetét homály borítja, csak kevés adat van, amivel némi fényt deríthetünk e kérdésre. Amit a genealogusok eddig írtak róla, jórészt Kővári munkájából vették, ez azonban a tényeknek nem felel meg. Bizonyos az, hogy a család ősi fészke Fogaras földe volt, ott élt már az Árpádházi királyok korában, s onnan terjedt el Erdélyben és Magyarország több megyéjében.
Ismeretes, hogy Fogaras földjét a honfoglalás alkalmával egyetlen törzs sem szállta meg, így királyi birtok maradt és az oklevelek is Királyföldnek nevezik. Később, az erdélyi fejedelmek korában is megőrizte ezt a jellegét s a fejedelmek vagy a fejedelemasszonyok birtokát képezte. Az Árpádházi királyok védelmi politikája nem hagyta azonban ezt a földet sem lakatlanul és különböző népeket telepített oda. Így kerültek e helyre bessenyők, bolgárok és kúnok is. Az oklevelek – bár kevés maradt fenn – beszélnek a bessenyők erdejéről,* a bolgárok földjéről* és két falú, Alsó- és Felső-Komána (Cumana) arról tesz tanúságot, hogy ott kún telepítés volt. A régi Fogaras földje, – Districtus et terra Fogarasiensis – azonban nagyobb volt, mint a mai vármegye s az Olt könyökfordulatától midőn a Székelyföld felől jöve nyugatnak veszi folyását) északra és délre terült el. Az oklevelek különbséget is tesznek a két terület közt, s az északit felső vidéknek, a délit alsó vidéknek nevezik. A két vidék élén egy-egy ispán, illetőleg vicekapitány állott.*
Az Andreanum 1224-ben. I. Ulászló oklevele 1441-ben.
U. o. Hivatkozással Hunfalvy i. m. I. 332.
Tuscarim, i. m. 29. l. – és O. L. 3480. – A fog. bojérok összeírása.
Fogaras kerületének és földjének különös szerep jutott a történelemben. A magyar királyok többször ajándékozták ezt a területet a havasalföldi vajdáknak hűbérbirtok gyanánt. Különleges szerepénél fogva sajátságos törvényei és jogszokásai voltak. Igy pl. nem volt prćscriptio* (elévülés), s boeri birtokot (bojaronatum) nem birtokolhatott olyan, aki az Olton túl lakott.* A nemeseknek pedig négy osztályát különböztették meg:* 1. akiknek személyükre armálisuk, házukra exemptiójuk volt; 2. akiknek személyükre volt armálisuk, de kiváltságos birtokuk nem volt; 3. akiknek házukra volt exemptiójuk, de nincs armálisuk; végül 4. akiknek nincs armálisuk, sem exemptionalis levelük, «máshonnan jöttek, de szabad emberek és a fejedelmet rendesen lovon szolgálják». – Ezen négy osztály közül a legrégibb volt azon nemesek csoportja, akik a székelyek mintájára határőr-szolgálatot teljesítettek és ezért ősidőktől fogva Fogaras vidékén és havasain adományozás útján bizonyos birtokállományokat – ú. n. boérságot, certć portiones seu sessiones Boeronatus-t – és havasi legelőket bírtak s az 1508-iki statutumban megnevezetteken kívül minden egyéb úrbéri szolgálmányoktól mentek voltak.* Ép ezért a boérság dologi jog lévén, vásárolható volt, ezen a területen lakó nemes vehetett boéri birtokot, de az ős boérságot leány nem örökölhette, az csak a fiú-ágat illette meg, egynegyed rész azonban neki járt ki. Ha a boér örökös nélkül halt meg, boérsága a várúrra szállt, vagyis a királyra, illetve a fejedelemre. Ezek a birtokos nemesek azután később armálist is kaptak.
Gyfr. S. R. XV. 124–129.
Tomori Pál 1516-iki levele. A Boér-család levéltárában.
1699-es Urbarium. Boér cs. lt.
Hunfalvy: Az oláhok története II. 204.
Fogaras földjén az első ilyen betelepítés (illetőleg birtokadományozás) bolgár-török eredetű családokkal történt. Erre enged következtetni maga a boér név is. A boér szó etymologice a bolgár boliad, boljar szóból származik, melynek töve bolje = sok.* Az összes keleti népeknél előfordul. A tatárban baj = gazdag, bajar pedig nemest jelent. A keleti szláv népeknél a főnemest, az előkelő állami főembert jelölik e névvel.* Így kerül be később az oláh nyelvbe is bojár alakban. Érdekes azonban még hogy a mig a Hunyad és Szörény megyében telepített kiváltságoltakat – akik jórészt oláhok voltak – kenézeknek nevezték, addig itt boéroknak. Tehát az első telepítés bolgár-török, kún és bessenyő családokkal történt és csak később kerültek erre a földre oláhok is.
Hunfalvy: i. m. II. 71. j.
Hunfalvy: i. m. II. 49. – A «Magyar nyelv etymologiai szótár» (III. 439.) téved, midőn az Okl. Sz. után menve azt állítja, hogy a Boér mint tulajdonnév 1493-ban fordul elő első ízben, mert 1476-ban mint családnév szerepel Dengelegi Pongrácz János erdélyi vajda levelében.
A fogarasföldi Boér-család is valószínüleg ilyen bolgár-török eredetű, vagy kún boéri családból ered. Később kiváltságos voltát jelző boér szót nevéhez 31kapcsolja és vezetéknévként használja. A családi hagyomány is török eredetűnek tartja magát.
Az első okiratot, amely a Boér-családra vonatkozik, Puscariu Fragmente Istorice despre boerii din tara Făgăraşului című könyvében találtam,* amelyben szószerint leközli a birtokában levő iratot. Egy szerződésről van szó, amely Gerdál majorban (Villa Gerdal) a plébánián köttetett 1302 január 8-án (prima Dominica Epiphanić Domini)* «Joannes Literatus de Recse vice-capitaneus et Constantinus Boér de Nagy Birwoy vice Capitaneus de utrique Districtus Fogarasiensis, nobilis personć, et prudentes Walentinus Rinel, Willicus de Sancta Agneta et Jacobus Werner pariter Villicus de Seges-vár» előtt. A szerződés arról szól, hogy a Gerdál-tanya lakói az előbbi évben 100 könnyü súlyú ezüst márkát vettek fel kölcsön Braller-tanya lakóitól, hogy a tatár fogságban sinylődő hozzátartozóikat kiválthassák. Mivel azonban ezen összeget nem tudják visszafizetni, földjüknek azon részét, amely Mártonhegy és Földvár között terül el, zálogba adják, míg ők vagy utódaik a 100 ezüst márkát vissza nem fizetik. A jelzett helyek az Olttól északra vannak és ma is létező falvak.
I. m. 29–32. l.
Dr. Szentpétery: Oklevéltani naptár.
Ha ez az okirat hiteles és tényleg 1302-ből való, akkor az itt említett lenne a Boér-család legrégibb és első ismert őse. Sajnos, ettől az időponttól kezdve 200 éven keresztül semmiféle adatunk nincs, amit legkisebb vonatkozásba hozhatnánk a családdal. Szolnok-Doboka vármegyében is szerepelnek Boérok Dellő-Apátin és környékén a XV. század végén* és valószínű, hogy valami kapcsolata van a fogarasföldi nemzetséggel, de ezt írásos adattal bizonyítani nem tudjuk. Az első adat 1507-ből való,* mely szerint Tokos István fogarasi várnagy igazolja, hogy Berivói Kis István ispán (Sztojka Parvus de Berivoj) tizenkét forintért megkapta Mán boeronatusának egynegyed részét. Ettől kezdve a család története és leszármazása ismeretes, melyet az alábbiakban röviden vázolni is fogok. Itt csak azt kívánom megemlíteni, hogy a Sztojka nevet midőn Istvánnak és Balyat Bálintnak írom át, akkor egy 1602-iki oklevelet követek.* Hogy 1302 és 1507 közt mi történt a családdal, milyen szerepet töltött be, miért hagyta el a Boér nevet és miért kezdi a XVI. század utolsó évtizedeitől ismét használni vezetéknév gyanánt, az számomra még megoldásra váró probléma.
Szolnok-Doboka várm. monographiája III. 250–252.
A Boér cs. lt. hiteles másolat.
Sándor: Címerlevelek I. 20.
Berivói Kis István – aki a felsővidéknek volt az ispánja – az oklevelek szerint két fiú-utódot hagyott hátra, Récsei More Pétert és Berivói Bálintot. («Balya de Berivoj Bojaro»). Berivói Kis István 1509 és 1516-iki oklevelek tanusága szerint* Kopacselen, Berivojan szerez birtokokat és úgyszintén Récsén és ezeket hagyja két fiára, akik közül az idősebbik a récsei ágnak, a fiatalabbik a berivói, kopacseli és kövesdi ágnak lesz a megalapítója. Az alábbi leszármazási tábla mutatja az egyes ágak keletkezését, amelynek tagjaihoz csak röviden teszem meg a magam megjegyzéseit, melyeket különböző forrásból merítettem.
A Boér cs. lt.
A családfa a következő:
1. Récsei More Péter atyjától kapott birtokán, Récsén telepszik le és ő is szerez még újabb földeket. Volt birtoka Kisberivojon, melyet öccsével közösen birtokol. Négy fia volt, Tamás, Péter, Pál és János. Az elsőről és az utolsóról van csak adatunk.*
A Boér cs. lt.
2. Récsei Boér Tamás (mint More Tamás is szerepel) 1568-ban récsei házára János Zsigmondtól kiváltságot kapott.* 1588-ban – mint alsóvidéki ispán – Mundrán egy üres malomhelyet kap ajándékba, melyről szóló írást somlói Báthori Boldizsár Fogaras grófja, örököse és ura Tamás kérésére 1590 július 20-án kelt levelével megerősíti.* 1601 április 1-én Kolozsváron Báthori Zsigmondtól armális nemességet kapott.*
Prot. Appen. 338.
O. L. 3480.
Boér cs. lt. 1699-es Urbarium.
3. More Jánost később egy 1606-ból eredő ítélőlevél Récsey Boér Jánosnak írja.* Miután ép ez az ítélőlevél beszél arról, hogy «az hadakban az ország szolgálatjában forgott», valószínű, hogy azonos azzal, akinek Báthori István lengyel király és erdélyi fejedelem Grodnon 1584 febr. 20-án címeres nemeslevelet ad,* s akinek nemességét Rudolf császár és király Prágában 1595 febr. 1-én kelt levelével megújítja.*
L. R. VI. 436.
Turul III. 168.
U. o.
4. Récsei Bóér István – Tamásnak dédunokája – Lipót császár és királytól 1701 jan. 10-én nemességmegújítást és új armálist nyer, valamint birtokkiváltság-megerősítést Marosszentimrén, Alsó-Gáldon, Vajasdon, Récsén, Bethlenben, Magyar-Igenben és Gyulafehérváron lévő fekvőségeire.* Valószínü, hogy még fia Sámuel elhagyva a családi nevet, Récseynek írja magát és utódai is ezt használják. A récsei ág 1852. okt. 26-án récsei Récsey Ádám báró táborszernaggyal kihalt férfi-ágon.
Gyfr. L. R. III. 8. – Erd. kanc. 1706. No. 6. – Alb. Cista 4° fasc. 2° 28.
5. Berivói Bálint osztatlanul bírja a Nagy- és Kisberivojon és Kopacselen lévő s apától örökölt birtokokat. Majláth István erdélyi vajda 1535 június 8-án kelt levelével erősíti meg ezen birtokaihoz való jogát, melyben «Balya de Berivoj Bojaro ac familiaris noster»-nek nevezi őt.* Három fia van, de csak kettőnek lesznek utódai, és ők két család őseinek tekintendők.
Boér cs. lt.
6. Kopacseli István ispán fia Kopacseli Boér András 3 öccsével – János, Bálint, István – Brassóban 1602 február 10-én Báthori Zsigmondtól nemességet és címert nyer.* Valószínü, hogy András fia Simon, akivel a kövesdi ág veszi kezdetét. Simon Bethlen Gábor udvarában él. Gajnáron, Kopacselen, Kis-Galacon és a herszényi határban vannak birtokai. 1630 után feleségül veszi Imets István és Thomori Petronella második leányát Fruzsinát, akinek a révén igen sok birtokot kapott a férfi ágon kihalt Thomori-család javaiból, így Nyujtódot és Kövesdet. Simon fiai Kövesdre költözvén, ezt a nevet használják praedicatumul.
Sándor: Címerlevelek I. 20.
327. Kopacseli Boér Miklós – András testvérének Jánosnak fia – 1659 szeptember 15-én Pozsonyban Lipót királytól új nemességet és címert nyert testvéreivel: János és Ferenccel, valamint unokatestvéreivel: István és Andrással együtt. Fogarason kívül Zemplénben is vannak birtokaik, ép azért a nemesi levelet 1660 febr. 3-án Zemplénben kihirdettetik.*
Turul VII. 140. – Boér cs. lt.
8. Nagyberivói Boér Petraskó 1584-ben ispán, 1593-ban fogarasi törvényszéki bíró (az iratok szerint), 1598 július 22-én Gyulafehérváron Mária Christiernától adomány és exemptionalis levelet nyer nagyberivói fekvőségre.* Birtokai vannak Nagy- és Kisberivojon, Alsóvenicén és Kománán.
Boér cs. lt.
9. Nagyberivói Boér Miklós alsóvidéki ispán 1608 szeptember 1-én testvéreivel együtt Báthory Gábortól nemességet nyer.* A fejedelem kedvelt embere, 1612 október 18-án adományul Herszény falut kapja, mert – midőn Giczy András és Weiss Mihály brassói bíró a brassói polgárokkal fellázadtak Báthory ellen – a barcamezői csatában vitézül harcol, megöli Weiss bírót és elsőnek viszi meg a fejedelemnek a győzelem és a fellázadt Weiss halálának hírét.* Öt gyermeke van, köztük három fiú: Gáspár porumbáki udvarbíró, István fog. főudvarbíró és Miklós fog. udvarbíró.
Gyfr. Upt. L. R. V. 68. – Sándor, Címerlevelek I. 33.
Boér cs. lt.
10. Alsóvenicsei Boér Péter – Miklós testvére – apjától a venicei birtokok egy részét örökli. Két fia van: alsóvenicei B. János és alsókománai B. László. Mindketten új armálist kapnak Kemény János fejedelemtől 1661. május 13-án.* Ezt a nemesi levelet megújítja Apaffi Mihály 1665 május 29-én, mert – az oklevél szerint – bár elődeik is nemesek voltak, de «az erről szóló levelektől a tatárok által megfosztattak.»*
Turul 1804. 1728.
O. L. 3480.
Főbb vonásokkal a fentiekben vázoltam a Boér-család elágazásait és rövid történetét, amely genealogusaink előtt eddig ismeretlen volt. Sok kérdést még a homály fedi s ezt főleg az 1500 előtti adatok hiánya okozza. Igen hálás lennék, ha azok, akiknek kezében adatok vannak a családot illetőleg, azt velem közölnék. Így talán sikerülne elérni, hogy Erdély történetében egykor nagy szerepet vivő Boér-család multja teljesen ismeretes lenne előttünk.
B. Boér Géza.
Boér Constantinus de Nagy Birwoj vice-capitaneus Districtus Fogarasiensis 1302; Berivói Kis István ispán 1507 (Sztojka Parvus); Récsei More Péter (1); Beroviói Bálint (Balya) (5); Récsi Boér Tamás (2) ispán; Péter; Pál; János (3); Kopacseli István ispán; Salamon def.; Nagyberivói Boér Petraskó fog. törvényszéki biró; Péter; István; János; Tamás; János; Kopacseli Boér András (6); János; Bálint; István; István; Tamás dézsmás ~ Nagy Judit; György; Simon ~ Imets Fruzsina; István; Miklós (7); János; Ferenc; Zsigmond vkapitány és többször követ a Portán; István (4) ~ Jeddi Zsuzsanna; Ferenc; István; Zsigmond v. kapitány; Ferenc; Pál; Nagyberivói (9) Boér Miklós ispán; alsóvenicei Petraskó István; alsóvenicei B. Péter; József; Sámuel; Zsigmond; Tamás törv. biró; Péter vkapitány; József; Simon fogarasi főkapitány; Ferenc krasznai főispán ~ Torma Éva; Gábor; Miklós; András; István; Kövesdi Huszár (Boér) József báró; alsókománai Boér László; alsóvenicei Boér János (10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me