A székelyek radnóti táborából, nov. 7.

Full text search

A székelyek radnóti táborából, nov. 7.
F. hó 3-kán értem e táborba. Itt a székelyek ereje, mellyről eddig magasabb fogalmam volt, számra az ezer főt meghaladta ugyan, de köztök csak 158 csiki rendes határőr volt. Megérkezésünk a tisztekben reményt gerjesztett, hogy általunk lándsásaik éjenkénti távozása, – mit egy rézben a tiszteknek ha nem is rosz szándéka, de minden esetre eszélytelensége okozott – meg fog gátoltatni. Azonban embereik szellemi erejének jó irányban fejlesztése annyira el volt hanyagolva, hogy más éjjel ismét százanként menekűltek meg – mint ők nevezék – siralomházukból.
6-kán délben, midőn az ellenség (nehéz lovasok, oláh határőrök, és szász nemzetőrök) a szemben levő hegyről jól rendezett sorokban közeledett felénk, 24-en küldeténk Pünkösdi várnagy által a legalább 250 nehéz lovassal biró ellenség fogadására, miben lehetetlen volt az árúlás előjeleit nem látnunk. Illy csekély erővel visszavonúlni kényteleníttetvén, ez s az ellenség portyázó tüzelése a lándsásoktól az önbizalom utósó szikráját is kioltá. Most Pünkösdi őrnagy pardont kért, kardját átadá s a fehér lobogó sirszellemként lebegett Radnót váracskájának egyik ablakán. A csiki fegyveres határőrök, miután lövéseik már 13 ellenséget leterítettek, ágyúzással fenyegetés és kardlapozás által tiltatván el a tüzeléstől, hogy lefegyvereztetésöket elkerüljék, kénytelenek voltak a már megiramlott lándsások után rohanni.
A Maroson átkelést eszközlő komp egymásután több ízben menekülni ohajtó s jajveszéklő nők, aggok s gyermekek siralmától hangzott, s a bele tódúlók súlya alatt csak nem elmerűlt.
A folyón átkelvén, Radnóttól félórányira összegyülekezénk s a m.-vásárhelyi eseményeket még nem tudván, utunkat e város felé vettük. Bergenyén hallók nagy megütközéssel, hogy M.-Vásárhely 5-kén Gedeon által bevétetett. A hallott részletesb adatokból nevezetesbek: hogy önkényteseink 2 vagy 3 ágyút elfoglaltak, de megtartani nem volt elég erejök, hogy az elvesztett csata után lovas és gyalog honvédeink lefegyvereztettek.
A székely tábor még ez estve Mező-Bándra vonult, de mi más nap reggel már nem találtuk ott. Egy rész, mint hallók, néhány huszárral Forda felé tart, a többiek megoszolva czél és irány nélkül tévelyegnek. – Egy Kossuth-huszár.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi