hő [2]

Full text search

hő [2] indulatszó (népies)
1. <Hőségtől, bortól, izgalomtól felhevült állapot érzékeltetésére:> hű! fű!, phű!  De már erre hadd kerüljön elő a vörösgyurkó [= kulacs] az asztal alól. Hő, de melege lett egyszeribe Jónásnak. (Móricz Zsigmond)
2. <Öröm kifejezésére; annak érzékeltetésére, hogy vki előre örül vminek, vki boldogságának:> hű! tyű!  Hő! Hogy fog ennek tapsikolni az én kis pujám! (Móricz Zsigmond)
3. <Ijedség kifejezésére, ijedt személy lelkiállapotának festésére.>  Be van fogva az ökör, viszem magukat a házba. – Hő, csak a fejére kulcsolja nagyanyám a két kis vaskos barna kezét. (Móricz Zsigmond)
4. <Megütközés kifejezésére.>  Azt a sánta csordást híjtam be eccer a házba, oszt aszontam neki, hogy szeressen engem. – Hő a zanyád [= az anyád]! mit adott érte? (Móricz Zsigmond) Hát Debrecenben szántanak-e már az asszonyok ebbe a nagy háborúba? Megütődve néz fel [a gazda]. – Debreceni asszony? … Hő, kedves úr, nagy dáma a debreceni asszony. Nincs a munkára … kínszerítve [= kényszerítve]. (Móricz Zsigmond)
5. <Meglepetés, csodálkozás kifejezésére:> hű! Hő, micsoda nagy ház! || a. <Elbeszélésben, csodálkozást is festő élénkítő szóként:> hej!  Hő, nagy fiskális volt [édesapám], úgy írta a szerződéseket … mintha baltával csapkodná. (Móricz Zsigmond)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi