könnyelmű

Full text search

könnyelmű [e] melléknév -en [e] v. -n, -bb
1. Olyan <személy>, aki meggondolatlanul, a következményekkel nem törődve, felelőtlenül cselekszik. A könnyelmű fiatalok megfürödtek a jéghideg patakban.  Noszty Ferenc huszárhadnagy; vidám, könnyelmű, eleven, pompás lovas. (Mikszáth Kálmán) Az öreg úr ereiben volt még egy csepp a régi könnyelmű bohém véréből. (Herczeg Ferenc) || a. Olyan <személy>, aki pénzét meggondolás nélkül fölösleges v. értéktelen dolgokra pazarolja, v. a tulajdonában levő értéket eltékozolja. Könnyelmű alak. Könnyelmű volt világéletében.  A szegény asszony … azt képzelte, hogy … könnyelmű fráter vagyok, aki szórja a pénzt. (Kosztolányi Dezső)
2. Az ilyen személyre jellemző, rá valló <magatartás, megnyilatkozás>. Könnyelmű beszéd, cselekedet, ígéret; könnyelműen tesz, vállal vmit.  Ha férfi lelkedet Egy hölgyre föltevéd, S az üdvösségedet Könnyelműn tépi szét … Gondold meg és igyál: Örökké a világ sem áll. (Vörösmarty Mihály) Könnyelműn játszik, a bohó, Céltalanul szökelve mint gyerek. (Komjáthy Jenő) || a. (átvitt értelemben)  Hejh, mostan puszta ám igazán a puszta! | Mert az ősz olyan gondatlan rosz gazda, Amit a kikelet És a nyár gyüjtöget, Ez nagy könnyelműen mind elfecséreli. (Petőfi Sándor) || b. (ritka) Könnyelműséget kifejező. Könnyelmű arc, szem, tekintet.  Könnyelmű fekete szemei ragyogva tétováznak erre-arra. (Jókai Mór)
3. (átvitt értelemben) Olyan <idő(pont)>, amelyben vmely meggondolatlan, könnyelmű cselekedetet követ(ett) el vki. Könnyelmű óra. Egyetlen könnyelmű perc súlyos következményekkel járt.  Önkezével vetett véget életének, egy könnyelmű pillanatban. (Kosztolányi Dezső)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi