A T. HÁZBÓL [márc. 10.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [márc. 10.]
Meg van romolva az atmoszféra. A levegő fojtó lett itt benn. Ideges a Ház és idegen; kivaló, ahogy a székely szokta mondani.
Mindenki érzi a kalendárium súlyát. Mikor már a kialvó mécs a végsőket pialogja, kurtább a lángja és zavarosabb.
Az elfogyó mandátum már nem ad elég világosságot. Kevesen vannak itt, kevesen beszélnek és keveset. Csak a biztos kerületek »urai« ülik még a folyosót és a padokat, a bizonytalan kerületek »rabszolgái« már odahaza »dolgoznak« a quinquenátus mellett, amely öt esztendőre biztosítja a békét. A septenatusról ezt nem lehet elmondani. (És ezért tökéletesebbek a Tisza alkotásai a Bismarckéinál.)
Kurta ülés volt, éppen déli harangszókor nyitotta meg az elnök, aki azt a tréfát is megtette a múlt héten, hogy a délelőtti ülést délutánra hítta össze.
Az ipartörvény ötvenedik paragrafusát módosították, Emich Gusztáv előadósága mellett. Emich csinosan beszélt. A mamelukok mind csinosan beszélnek. De a csinosságnál aztán, az igaz, többre nem is vihetik.
A §-sal nem sok baj volt. Elfogadták.
Molnár Antalnak és Grünwald Bélának sikerült egy-egy módosítást is becsempészni, Lipthay Bélának ellenben az se sikerült.
A padokban csak gyéren üldögéltek képviselők. Fent a karzaton egypár Haluska János fenyegető alakja meredezett. A folyosón egy lélek se járt. A háznagyi szobából messze kihallatszott a Teleki Géza jóízű kacagása.
Az unalom lankadtsága nehezedik rá mindenre. A büfében a nagy üresség ásít, a korridor ruhafogasai kabáttalanul vicsorognak a belépőkre.
El is határoztam, hogy erről az ülésről sem írok karcolatot, pedig már kapom a leveleket vidékről, hogy mi lett a karcolatokból?
Tessék a Házat interpellálni. Mert a szabó is csak úgy varrhat, ha posztója van.
Nagykanizsáról arra kért több választó, említsem meg a képviselőjüket, Inkey Lászlót, hogy legalább a karcolatokban forduljon elő a neve. (Minek az már neki arra a rövid időre!)
Kolozsvárról abban interpellálnak, hogy mért nem csipkedem meg már egyszer Zsigmond Dezsőt. Zemplénből azt követelik, üssek egy nagyot Szirmay Pálon, akinek »rák a címere«. (Hiszen ha egyéb hibája nem volna.)
Nem, én az ilyen tömeges kivégzésekbe bele nem megyek.
Hanem Krajtsik Ferenc, a híres alvajáró eltanulta a bolgároktól. Mint a mentelmi bizottság előadója vérbe borult álmos szemekkel lépett fel a hóhéri szerepben, párbaj okából kiadatni javasolván Domahidy Istvánt és Perényi Pétert.
Lágyszívű Olay, a kötekedő Madarász és a gavallér Hoitsy közbevetették magukat, s a két úr megmaradt.
No megállj, gondolta magában a furfangos Krajtsik, majd kiadjátok ti mindjárt a többit, és egy újabb kivégzési lajstromot terjesztett elő.
Adassék ki Ugron Gábor, Törs Kálmán, Ábrányi Kornél, Gromon Dezső és – (hogy könnyű szívvel tehesse a t. Ház) Keglevich István.
Keglevich István volt az indoklás. Senki sem szólalt most fel. Elkezdődött hát a szavazás.
A jegyzők összeolvassák szakaszonkint a felállókat. 41-en nemmel, 36-an igennel szavaznak.
Az elnök kihirdeti az eredményt és már kimondaná a végzést is, amikor közbekiált a kormánypártból egy hang:
– Renonsz! (Valami megrögzött tarokkista lehetett.)
– Nincsenek százan együtt – ismétli egy másik hang.
Valóban úgy volt. A Ház tanácskozott és határozott is anélkül, hogy határozatképes lett volna.
De úgy van az, ha már Csanády Sándor sem teljesíti hazafiúi kötelességét.
Szégyenlősen morogva döcögött haza a vén szittya, aki abban volt eddig kiváló, hogy százig tudott olvasni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi